Corona testlocatie voor zorgpersoneel ingericht bij het Spinel Veiligheidscentrum op de Kil III

06 april 2020
Corona testlocatie voor zorgpersoneel ingericht bij het Spinel Veiligheidscentrum op de Kil III

DORDRECHT - Vanaf vandaag, maandag 6 april, heeft de GGD Zuid-Holland Zuid bij het Spinel Veiligheidscentrum op de Kil III een testlocatie ingericht. Mensen die werken in de zorg, waarvan gedacht wordt dat ze besmet zijn met het Corona virus, kunnen hier getest worden.

Er is een soort "drive-trough" systeem aangelegd bij het Veiligheidscentrum. Hier wordt een monster genomen wat dan onderzocht wordt in het laboratorium. Om deze test veilig af te nemen heeft de GGD alle voorzorgmaatregelen getroffen.

De dienst van GGD Zuid-Holland Zuid kan ongeveer honderd test per dag verwerken. De eerste tests vonden vandaag plaats.

Test voor zorgmedewerkers
De GGD’en in Nederland zijn door de minister gevraagd om met ingang van 6 april 2020 zorgmedewerkers te testen. Dit betreft zorgmedewerkers die niet in het ziekenhuis werken, maar in een zorginstelling én die klachten hebben die passen bij een COVID-19 ziektebeeld. In ziekenhuizen is het testbeleid ongewijzigd.

Wie komt in aanmerking voor een test?
Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, die aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:
• Minimaal 24 uur klachten (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts boven 38 graden) én
• Het hebben van direct patiëntencontact: zorg verlenen en/of behandelen, waarbij de zorgverlener zich binnen anderhalve meter van de patiënt bevindt.

De aanvragen voor deze testen gaan via de Arbo coördinatoren van de zorginstellingen.

Voor het testen van niet-zorgpersoneel blijft gelden dat -als er sprake is van luchtwegklachten- getest worden :
• iedereen van 70 jaar en ouder
• mensen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie)
• ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie (kunnen in principe in het ziekenhuis getest worden)

Behoort u niet tot bovenstaande doelgroepen dan blijft het volgende gelden:
Andere personen met of zonder luchtwegklachten worden niet meer getest. Ook niet als zij uit een gebied komen met wijdverbreide transmissie of contact hebben gehad met een patiënt met COVID-19. Bij het ontstaan van luchtwegklachten, met of zonder koorts, moeten zij direct thuisblijven en uitzieken totdat zij tenminste één dag klachtenvrij zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.