Dordts tintje voor “Rotterdamse Baantjer”

06 april 2020 door Hennie van der Zouw
Dordts tintje voor “Rotterdamse Baantjer”

DORDRECHT - De nieuwe detectiveroman van Paul Dieudonné, ook bekend als de “Rotterdamse Baantjer”,  heeft een Dordts tintje. ‘Rechercheur De Klerck en het duivelse spel’ opent met een bezoek van de Dordtse Laurette Kasemier aan het Rotterdamse hoofdbureau. Laurette is een uitgeefster van liefdesromans die haar beklag doet over een Rotterdamse rivaal. Het is de opmaat voor een zeer spannende detective. Ook de coverfoto voor ‘Rechercheur De Klerck en het duivelse spel’ heeft een Dordtse oorsprong. Hij is gemaakt door de veelbelovende jonge fotograaf Dion Doornik.

De rivaliteit tussen de kleine Dordtse uitgeverij en een gerenommeerde firma uit Rotterdam vormt een rode draad in het nieuwe boek van Paul Dieudonné. De in Canada woonachtige schrijver liet zich inspireren door verhalen over het boekenvak. “Ik zit zelf bij een kleine uitgeverij die enige tijd op Facebook door een rivaal werd getreiterd,” vertelt Paul. “Dat hield pas op toen mijn uitgever stappen zette om juridisch de strijd aan te binden. Ook van collega-schrijvers hoorde ik over schrijnende misstanden in het boekenvak. Ik heb die ervaringen op een komische manier in mijn boek verwerkt.”

Het nieuwe boek is het vervolg op Dieudonnés debuut ‘Rechercheur De Klerck en het doodvonnis’, dat vorig jaar verscheen. De auteur kijkt met blijdschap terug op zijn eerste detectiveroman. De vele enthousiaste reacties van pers en Baantjerfans hebben hem positief verrast. “Ik schrijf mijn boeken vanuit de gedachte: stel dat Appie Baantjer nog een serie had geschreven, maar dan met Rotterdam en de Rijnmond als decor, dan zou dat de reeks over rechercheur De Klerck kunnen zijn. Het is geweldig om dan te zien dat Baantjerfans dat zo ook ervaren.”

Het draait bij Paul Dieudonné niet om originaliteit. De opzet, de schrijfstijl, het is helemaal zoals zijn grote voorbeeld, de in 2010 overleden Appie Baantjer, het deed. Maar het decor maakt zijn boeken verrassend anders. Tal van herkenbaar beschreven locaties uit Rotterdam en plaatsen uit de regio Rijnmond komen voorbij.

‘Rechercheur De Klerck en het duivelse spel’ is verkrijgbaar bij de boekhandel en op internet voor 9,95 euro. Het boek komt ook als e-book uit voor 5,95 euro. Meer informatie over de auteur is te vinden op http://www.rechercheurdeklerck.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.