Veel kritiek op keuze toekomstige Huis van Stad en Regio

09 april 2020
Veel kritiek op keuze toekomstige Huis van Stad en Regio

DORDRECHT - (beschouwing van het nieuws) De keuze van een onafhankelijke jury voor het nieuw te bouwen Huis van Stad en Regio heeft een storm van kritiek opgeleverd op internet. De jury koos voor het ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Bewoners hebben hun bedenkingen of ze wel echt inspraak hebben, vinden het ontwerp lelijk en vragen zich af of er in deze tijd wel een nieuw Stadskantoor gebouwd moet worden.

Begin februari was er een tentoonstelling in het SpuiLAB van vier ontwerpen voor het Huis van Stad en Regio. Dit gaat in de toekomst het oude Stadskantoor vervangen. Bewoners konden hun voorkeur aangeven. Ook hield AD de Dordtenaar hierover een poll. Het uitgekozen ontwerp bleek in deze poll het minst populair en kreeg slechts 9 procent van de 1300 uitgebrachte stemmen.

Lelijk ontwerp
Op de facebookpagina’s van de gemeente Dordrecht, de Ad de Dordtenaar en dordrecht.net klinkt veel kritiek na de bekendmaking van het uitgekozen ontwerp van het Huis van Stad en Regio.
Bijna iedereen die reageert vindt het ontwerp lelijk. “Belachelijk om zo iets neer te zetten. Dordrecht wordt steeds lelijker”, concludeert Willem droog.
Roland noemt het zelfs een terugkerende nachtmerrie en blikt terug in de geschiedenis: “In de jaren 20 van de vorige eeuw was er dezelfde situatie met een nieuw stadhuis. Welke crisis heeft uitgemond in het gedrocht wat nu als Stadskantoor op de Spuiboulevard staat. B&W en de Raad leert nog steeds niet van de geschiedenis.”
“Net zo lelijk als het huidige Stadskantoor”, zegt Heleen. “Het past niet bij de mooie oude binnenstad. Zou dat toch.... hoe dichter bij Dordt, hoe lelijker het wordt?”
"Het meest fantasieloze ontwerp heeft gewonnen.....!!!!!!", aldus Karel Pieter.
En Korica: “Jammer, zo'n vierkante blokkendoos! In de poll die het AD heeft gehouden kwam naar voren dat bijna niemand dit ontwerp mooi vond. En wat is er inderdaad mis met het huidige Stadskantoor?”

Democratische proces
Ook over het democratische proces uit menigeen zijn ongenoegen.
Koos: “Het gemeentebestuur vraagt aan bewoners om hun mening te geven en beslissen dan precies het tegenovergestelde.”
“Waarom dan een enquête doen gemeente?”, vraagt Marion zich af.
Een ander geluid komt van Eltika: “Er hebben 1300 mensen gestemd. (bij de poll van de AD-red) Dat kun je ook niet echt representatief noemen voor de inwoners van Dordrecht.”

Nodig?
Er zijn vragen of het wel nodig en handig is, om in deze tijd een nieuw Stadskantoor te bouwen. Arianne: “Kunnen we dat geld niet beter in onze getroffen ondernemers en bewoners investeren?”
Ad stelt: “In deze zeer moeilijke tijden is het zeer onverstandig om het belastinggeld van de inwoners van Dordrecht op deze manier te verkwanselen. Het bestaande stadskantoor is altijd nog een perfect gebouw. Er zijn al minder ambtenaren dus de gewenste onderlinge afstanden in de kantoren kunnen door de Corona perikelen zeer goed uitgevoerd worden.”

Sociale woningbouw
Anderen hekelen het achterblijven van sociale woningbouw. Anita:  “Voor mensen in nood geen huizen en geen geld voor maar voor de gemeente is er wel geld. Ra. Ra hoe kan het?”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.