Gemeente aan de slag met visie ‘geweld hoort nergens thuis’

14 april 2020 door Hennie van der Zouw
Gemeente aan de slag met visie ‘geweld hoort nergens thuis’

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft de ambitie om alle vormen van geweld te willen voorkomen, stoppen en oplossen. Hiervoor is de regiovisie “Geweld hoort nergens thuis’ ontwikkeld. Deze visie is de leidraad voor de uitvoering van het beleid voor de komende jaren. Het college van B&W heeft de visie vastgesteld.

De kans dat iemand te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling is groter dan de kans op elke andere vorm van geweld. Jaarlijks worden 119.000 kinderen en 200.000 volwassenen slachtoffer van deze vormen van geweld, met alle gevolgen vandien. Er zijn heel wat Dordtenaren die zich thuis niet veilig voelen. Het is een schrijnend probleem dat veel schade veroorzaakt. Slachtoffers van geweld hebben vaak problemen bij het aangaan van relaties, op het werk en met hun financiën.
Juist in deze tijd is het van groot belang dat er veel aandacht voor deze problematiek is.

Speerpunten uit regionale visie
De regiovisie sluit aan bij het meerjarenprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het Rijk en biedt de uitgangspunten voor de uitvoering. De visie 'Geweld hoort nergens thuis' wordt nu vertaald naar een uitvoeringsplan. Daarbij is aandacht voor thema’s als ouderenmishandeling, complexe scheidingen, voorlichting, traumascreening, de aanpak van seksueel geweld, het herkennen en melden van signalen op scholen en de multidisciplinaire aanpak. 

Samenwerking
Samenwerking in de bestrijding van geweld is belangrijk. Samen met partners als veilig thuis, de politie, het onderwijs, lokale allianties en zorginstellingen gaat de gemeente ervoor zorgen dat geweld nergens meer thuis hoort. Ook ervaringsdeskundigen en betrokken burgers worden ingezet om de effectiviteit zo groot mogelijk te maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.