Daantje schrijft in Dordrecht geschiedenis met ook veganistisch restaurant in de avond

30 september 2015

DORDRECHT – Het eerste veganistisch restaurant van Dordrecht - DAANTJE – slaat de vleugels uit. Vanaf november is het ook vrijdag- en zaterdagavond open aan de Nieuwstraat 25. Kaas, eieren of melk zijn voor veganisten dierlijke producten die niet meer op de kaart staan. Het lijkt erop dat hiervoor een groeiend draagvlak is in de stad. Het begon immers in mei als lunchroom Daantje.

De tijden zijn veranderd . In de jaren zeventig van de vorige eeuw was vegetarisch eten in Dordrecht nog  uniek te noemen. Een vegetariër werd ook aangeduid als geiten haren sokken figuur, die apart stond in de samenleving.   De landelijke bond werd echter al in 1894 (!) opgericht en telt  momenteel 4000 leden. In 1978 kreeg Nederland ook een veganisten vereniging.

Eethuis de Gaarde aan de Groenmarkt tegenover poffertjessalon Visser en eethuis de Gelukkige Mus aan de Voorstraat hadden in de jaren zeventig van de vorige eeuw een vegetarische keuken. Vegetarisch eten stond verder meestal voor het weglaten van vlees of vis met soms een vervangend Daarna kwam er een vegetarisch restaurant bij het veer Kop van ’t Land. Ook op de menukaarten in een aantal restaurants, kwamen er één of meer vegetarische mogelijkheden. Een stap verder was een volwaardig vegetarisch dagmenu en ook bij de Italiaan en de Griek waren er andere keuzes mogelijk dan vis of vlees.

Anno 2015 lijkt de historie pakweg veertig geleden zich te herhalen. De eerste ondernemer timmert met een veganistisch keuken aan de weg. Dat is dan 37 jaar na de oprichting van de landelijke organisatie. Het begon als lunchroom en Piet de Meer was er direct bij als journalist van de Stem van Dordt:

"Bewuster eten bij Daantje Kookt Vega: DORDRECHT - Danielle Vol opent woensdag 6 mei lunchroom Daantje Kookt Vega aan de Nieuwstraat, waar voorheen De Dulle Griet gevestigd was." Veganize Nederland! http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3170189

DORDRECHT - Danielle Vol opent woensdag 6 mei lunchroom Daantje kookt vega aan de Nieuwstraat, waar voorheen De Dulle Griet gevestigd was.
deweekkrant.nl|Door 4worx

Tekst Daantje:

Vanaf 6 mei 2015 is mijn lunchroom geopend aan de Nieuwstraat 25 in Dordrecht.

Je kunt hier genieten van snelle, eenvoudige, maar wel biologische en volledig plantaardige lekkernijen aan de Nieuwstraat.

Waarom volledig plantaardig?

Om ons heen maken steeds meer mensen de keuze om te stoppen of te minderen met vlees en vis. Gezien de recente berichtgevingen binnen de vlees- en visindustrie is dat geen vreemde ontwikkeling.

Ik ben ervan overtuigd dat het voor het milieu heel goed zou zijn, als iedereen minder vlees en vis zou eten.  Daar wil ik graag op in springen door te laten proeven dat een dagje plantaardig heel lekker is.

Mijn doel is de flexitariër (die regelmatig een dagje zonder vlees of vis doet), de vegetariër (die altijd vlees- en visloos eet) en de veganist (die helemaal geen dierlijke producten nuttigt) bedienen met lekkere lunches, heerlijke zoetigheden, goede koffie en thee en alcoholische dranken.

Beter voor jezelf, beter voor de dieren en beter voor het milieu.

Graag tot ziens!
Daantje

(algemene reactie Vegetariërsbond)

Het gebruik van zuivel wordt door een aantal stromingen, met name door veganisten, bekritiseerd. Er worden voornamelijk gezondheids- en ethische redenen aangevoerd. Wat is hierin het standpunt van de Vegetariersbond?

Gezondheid

Ten eerste ligt zuivel onder vuur, omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid. Je kunt allerlei onderzoeken en argumenten vinden als je de stelling wilt onderbouwen dat melk slecht is voor de mens. Omgekeerd kun je ook allerlei onderzoeken en argumenten vinden als je de                                                           stelling wilt onderbouwen dat melk gezond is. Selectief bronnengebruik heet dat. Om dit te omzeilen worden er om de zoveel tijd metastudies gedaan naar allerlei onderwerpen: je harkt alle onderzoeken bij elkaar, gooit de slecht opgezette onderzoeken eruit en probeert een conclusie te trekken uit de resterende onderzoeken.

Voedingskundig is men het erover eens dat zuivel past in een gezond voedingspatroon. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die melk niet verdragen omdat ze een lactasedeficiëntie hebben. Dat zijn er op deze wereld heel veel! Voor vegetariërs is melk (naast eieren) een belangrijke bron van vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik wordt het voor een vegetariër erg moeilijk om via de voeding aan deze vitamine te komen. Veganisten, die afzien van elk dierlijk product, ook eieren, moeten daarom vitamine-B12-pillen slikken. Melk is bovendien een bron van calcium, maar ook als je geen zuivel gebruikt, kun je wel aan je calcium komen. Groenten, noten of peulvruchten (of met calcium verrijkte sojaproducten) zijn namelijk ook calciumbronnen. Dat melk slecht voor je zou zijn, is over het algemeen niet hard te maken. Maar dat verschilt natuurlijk per individu. Sommige mensen hebben helaas een intolerantie of, erger nog, een allergie tegen melk.

Overigens is sojamelk verrijkt met vitamine B12 en calcium een voedingskundig volwaardig alternatief voor zuivel van koeien, en ook nog beter voor het klimaat.

Dieren en milieu

Veel veganisten zien af van zuivel om ethische redenen (uitbuiting van dieren en milieuvervuilend). Dat is heel legitiem en goed te verdedigen. Waarom kiezen wij er dan alsnog voor om vegetarisch eten te promoten en daarbij het gebruik van zuivel niet af te wijzen? Dit doen wij om twee redenen.

Ten eerste zijn er verschillende redenen waarom mensen kiezen om vegetarisch te eten: voor de dieren, voor het milieu, voor de eigen gezondheid, voor de wereldvoedselverdeling, om religieuze redenen, etc.. Wij vinden hierbij geen enkele reden beter of belangrijker dan een andere. Sommige van deze redenen, zoals bijvoorbeeld religie en gezondheid (zie hierboven) leiden niet noodzakelijk tot de keuze voor puur plantaardige voeding.  

Een tweede reden is dat je een keuze moet maken wat je promoot, je kan immers niet alles doen. Een betere wereld (waar wij ook voor zijn) is nooit af. We kiezen daarom om ons te beperken tot vegetarisch eten, omdat dit een goed af te bakenen onderwerp is en dit een onderwerp is waar veel mensen zich (in toenemende mate) toe aangetrokken voelen of vatbaar voor zijn. De stap naar meer vegetarisch eten is een makkelijk te maken stap, die velen bereid zijn te zetten. Uiteindelijk is het aan ieder persoonlijk (eventueel geholpen door een andere organisatie) om daarna(ast) al dan niet te kiezen voor plantaardig, biologisch, veganistisch, lokaal, e-nummervrij, etc.

Dit betekent echter niet dat veganisten niet welkom zijn bij onze organisatie, want we hebben een belangrijk gemeenschappelijk doel: het verminderen van het aantal gegeten dieren. Daarom proberen we onze informatie en activiteiten ook zoveel mogelijk ‘vegan friendly’ te maken. Zo bevat onze receptendatabase veel plantaardige recepten, hebben we bij veel activiteiten ook plantaardige opties en was de Langste Vegetarische Tafel de afgelopen twee jaar (in 2013 en 2014) tevens de Langste Veganistische Tafel. Daarbij is het ook zeker niet zo dat we adviseren om vlees elke dag te vervangen door zuivel (en eieren). In ons voorbeeld weekmenu adviseren we om vooral ook noten, tofu, peulvruchten, tempeh en andere vleesvervangende producten te gebruiken. Het is ons ook een doorn in het oog dat veel koks bij het bereiden van een vegetarische maaltijd niet verder komen dan een geitenkaassalade of een maaltijd met veel kaas. We werken dan ook graag samen met iedereen die ook voorstander is van een wereld waarin veel minder vlees wordt gegeten. Steun ons daarom financieel om dit mogelijk te maken of zet je in als onbetaalde medewerker (met een lunch met vele soorten hummus).

- See more at: http://www.vegetariers.nl/organisatie/veelgestelde-vragen/wat-vindt-de-vegetariersbond-van-zuivel#sthash.h2NpgSxi.dpuf

Wat is veganisme?  (bron website vereniging veganisme)

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast gebruiken zij ook geen  verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest.

Ook de motivatie waarom iemand kiest voor een leven vrij van dierlijke producten verschilt per veganist.

Voor de een tellen de dieren het zwaarst, voor de ander de gezondheid, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen vanwege het milieu, geloof of levensbeschouwing. Kijk voor meer informatie over de motieven bij “Waarom veganisme?”

Soorten & stromingen

Er zijn – naast de ‘full time’ veganist – veel verschillende soorten & stromingen die dicht tegen het veganisme aanliggen of onder veganisme gerekend kunnen worden. Deze zijn zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

Flexanisten: Personen die grotendeels plantaardig eten maar die er op sommige momenten toch voor kiezen iets dierlijks te eten, wanneer er praktische redenen daartoe bestaan. Bijvoorbeeld in een situatie waarin er niets veganistisch te eten is, maar wel iets met een klein beetje zuivel erin.

Parttime veganisten: Personen die er voor kiezen grotendeels plantaardig te eten, maar op vaste momenten er nog voor kiezen om toch niet helemaal veganistisch te eten. Deze personen zijn onderweg richting veganisme.

Raw Vegans: Eten geen voedsel eten wat boven lichaamstemperatuur is verwarmd. Zij eten dus alleen rauwe voeding.

Overige stromingen

Veganistische Freegans: Freeganisme is een beweging van mensen die zich tegen de kapitalistische maatschappij keren. Zij menen dat er door het kapitalisme mensen (arbeiders) en dieren worden uitgebuit. Ze proberen zonder geld te leven en kiezen er daarom bewust voor om te leven van alles wat over is, omdat er ook vaak veel goed voedsel wordt weggegooid. Deze mensen worden ‘freegans’ genoemd. Niet elke ‘Freegan’ is per definitie veganist, maar wel een groot deel daarvan. Echter zijn er ook freegans die zich veganist noemen, maar wel bepaalde dierlijke producten consumeren die anders weggegooid zouden worden. Technisch gesproken zijn dit meer parttime veganisten.

Fruitarisme: Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waarvoor een plant gedood of beschadigd is. Fruitariers eten in principe vaak geheel veganistisch, maar zijn niet perse veganistisch, omdat buiten het eten ze op andere vlakken welk dierlijke producten zouden kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook stromingen binnen het Fruitarisme, waarbij wel eieren of zuivel genuttigd worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.