Mecanoo architecten aan de slag met Spoorzone

16 april 2020 door Hennie van der Zouw
Mecanoo architecten aan de slag met Spoorzone

DORDRECHT - Mecanoo architecten onder leiding van Francine Houben maakt in opdracht van de gemeente een ontwikkelvisie voor de Spoorzone in Dordrecht. Onderdeel hiervan zijn de ontwikkelgebieden Maasterras, Spuiboulevard, stationsomgeving Dordrecht Centraal, Leerpark en Gezondheidspark. De overkoepelende visie brengt ruimtelijke en inhoudelijke samenhang in de ontwikkeling van deze gebieden. Het doel is een aantrekkelijke, gezonde leefomgeving te creëren voor bestaande en nieuwe bewoners en bedrijvigheid.

Dordrecht heeft ambities om flink te groeien. In de periode tot 2022 wil het college van burgemeester en wethouders de bouw van 4.000 nieuwe woningen, in de periode van 2022-2030 nog 6.000 woningen extra. De belangrijkste ontwikkellocaties zijn gelegen in de Spoorzone. Deze Spoorzone loopt van het Maasterras via Spuiboulevard, stationsomgeving Dordrecht Centraal, Leerpark en Gezondheidspark tot aan Amstelwijck.

Ontwikkelvisie
Voor een aantal deelgebieden zoals Leerpark en Gezondheidspark ligt er al een duidelijke visie en stedenbouwkundig plan. Voor het gebied tussen de Maas en het Centraal Station, zijn slechts ambities geformuleerd. De gemeente heeft behoefte aan een overkoepelende visie. Mecanoo architecten gaat daarom de ambities vertalen naar een overkoepelende visie die de samenhang tussen de verschillende ontwikkellocaties versterkt. Onderdeel van de visie is een strategie om de plannen ten uitvoer te brengen. Daarbij hoort een planning en financiële vertaling. De visie brengt kansen van het gebied in beeld bij beleggers en ontwikkelaars. De concept-visie is in juni gereed.

Perspectief
Het resultaat van dit ontwikkeltraject is een lange termijnperspectief. Zoals Mecanoo architecten het zelf verwoordt: "Dordrecht gaat veel bouwen binnen de bestaande stad. De belangrijkste vraag daarbij is: Waar willen we als stad naar toe? Hoe maken we een stad die aantrekkelijk en gezond is, die een sociaal en economisch perspectief biedt voor de lange termijn? De spoorzone kan hierbij van grote betekenis zijn."

Mecanoo
Wethouder Piet Sleeking zegt dat de gemeente bewust heeft gekozen voor Mecanoo. “Dit bureau heeft internationaal een grote reputatie. In Nederland heeft Mecanoo met het Stadskantoor en Station Delft een bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de spoorzone in Delft." Naast grote projecten in onder meer Rotterdam en Den Haag heeft Mecanoo met NS en ProRail gewerkt aan de trein van de toekomst. Deze kennis over de veranderende vormen van mobiliteit krijgt een belangrijke plek in de visie voor de Spoorzone.

Kijk voor meer informatie op www.dordrecht.nl.

Op de foto: Francine Houben van Mecanoo buigt zich met de wethouders Piet Sleeking en Rik van der Linden over de spoorzone (De foto dateert van voor de anderhalve-meter maatregel)Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.