Testlocatie voor zorgmedewerkers verplaatst naar oude brandweerkazerne

20 april 2020
Testlocatie voor zorgmedewerkers verplaatst naar oude brandweerkazerne

DORDRECHT - De testlocatie voor zorgmedewerkers is sinds woensdag 15 april verhuisd van het Spinel Veiligheidscentrum naar de oude brandweerkazerne bij het Oranjepark in Dordrecht.

Bij slechtere weersomstandigheden bleek het Veiligheidscentrum geen geschikte locatie. De testen vonden hier in de buitenlucht plaats. Er is daarom gekozen voor een verhuizing naar een overdekte locatie.

Ook in de oude brandweerkazerne wordt gewerkt met een drive-trough. Als de zorgmedewerkers bij de kazerne aankomen, krijgen ze een labformulier tussen de ruitenwissers. Daarmee rijden ze naar de volgende tafel, waar met wattenstaafjes kweekjes worden afgenomen. Die gaan dezelfde dag naar het laboratorium en de dag erna is de uitslag bekend.

De GGD’en in Nederland zijn door de minister gevraagd om vanaf 6 april 2020 zorgmedewerkers te testen. Dit gaat om zorgmedewerkers die niet in het ziekenhuis werken, maar in een zorginstelling én coronaklachten hebben. In eerste instantie zal de GGD zo’n 100 testen per dag uitvoeren. In ziekenhuizen is het testbeleid ongewijzigd. Momenteel melden vijftig tot zestig personen zich bij de testlocatie.

Wie wordt getest?
De test is voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, die voldoen aan de volgende volwaarden:
•    Minimaal 24 uur klachten (neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts boven 38 graden) én
•    Het hebben van direct patiëntencontact: zorg verlenen en/of behandelen, waarbij de zorgverlener zich binnen anderhalve meter van de patiënt bevindt.
De aanvragen voor deze testen gaan via de Arbo coördinatoren van de zorginstellingen.

Testen niet-zorgpersoneel
Voor het testen van niet-zorgpersoneel blijft gelden dat (alleen als er sprake is van luchtwegklachten) de volgende mensen getest worden:
•    personen van 70 jaar en ouder
•    personen met onderliggend lijden (volgens de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie)
•    ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie (zij kunnen in principe in het ziekenhuis getest worden)

Andere personen worden niet meer getest
Andere personen met of zonder luchtwegklachten worden niet meer getest. Ook niet als zij uit een ‘besmet’ gebied komen of contact hebben gehad met iemand die positief getest is op het coronavirus. Bij het ontstaan van luchtwegklachten, met of zonder koorts, moeten zij direct thuisblijven en uitzieken totdat zij tenminste één dag klachtenvrij zijn. Ook voor de rest van het gezin geldt dat zij thuis moeten blijven, ook al hebben zij geen klachten.

Kijk voor meer informatie over het testen van zorgmedewerkers op de website van de GGD.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.