Eerste Nederlandse Koningsdag in Dordrecht 2015 weer uitgebreid op televise

27 april 2020
Eerste Nederlandse Koningsdag in Dordrecht 2015 weer uitgebreid op televise

DORDRECHT - Op oranjedag 2020 was Dordrecht weer op NPO1 in de ochtend rond half elf weer ruim in beeld, als stad die in 2015 als eerste Koningsdag nieuwe stijl vierde. Met de toenmalige burgemeester Arno Brok als begeleider van het hoofd van stoet, kwamen weer bekende delen van het eiland van Dordrecht langs, zoals Groothoofd, Grote kerk, Scheffersplein, museum Hof van Nederland en het Statenplein.

Koning Willem-Alexander opende het museum hof van Nederland door een akte te tekenen voor vrijheid  van geloof en vrijheid van geweten. Zij gezin volgde hem daarna.  De grondwaarden gaan terug tot de eerste vrije statenvergadering van 19 juli 1572. Daarom staat op de kop van de Hofstraat vanaf oktober 2019 ook een stand van Willem van Oranje (1533-1584). Alleen de naam van de toen Hollandse stad Oudewater moet er nog aan toe gevoegd worden, zodat er twaalf namen onder het beeld staan.

Het belang van Dordrecht werd vandaag (27 april) nog onderschreven door historicus / politicus Kees Polderman in een opinie stuk het Nederlands Dagblad. Hij schrijft

Als de Vrije Statenvergadering (Dordrecht, 1572) Oranje opnieuw tot stadhouder aanstelt, wordt hij tot ‘Beschermer en Hoofd van alle Nederlanden’ en ‘Stadhouder van de Koning’ benoemd. Oranje gebruikt die laatste titel zelf ook. Hij wenst zichzelf niet als een opstandige rebel te beschouwen, maar als soeverein vorst die ten strijde trekt tegen onrecht en tirannie.

Dat wil er echter niet in bij degenen die Oranje zien als een sluwe opportunist. Zij noemen het een ‘fictie’ dat Oranje Filips II erkend heeft als landsheer, want - zo redeneert men - hij is wel degelijk tegen de koning in opstand gekomen. Hij was vooral bezig zijn eigen belangen na te streven, zegt de een. Hij was uit op ‘een vorstelijke positie in de Nederlanden’, zegt een ander. Weer een ander noemt hem ‘een machtswelluste intrigant’ of iemand die de godsdienst gebruikte om eigen politieke doelen te realiseren. Allemaal stemmen die erop uit zijn ‘het standbeeld van Oranje af te breken’. Oranje wordt door hen neergezet als een ‘meinedige’ en een ‘huichelaar’.

Die woorden zijn ook in de ban van Filips II uit 1581 terug te vinden zijn. Oranje wordt neergezet als iemand die, aldus de historicus Romein, ‘gedreven werd door eerzucht en heerszucht, een tragische figuur die zijn leven begon als de rijkste edelman en eindigt als een armlastig en omstreden stadhouder. Die gedroomd heeft van de nationale eenheid van alle Nederlanders en daarvoor tevergeefs geleden en gestreden heeft’.

Terug naar de vraag of Oranje de koning van Hispanje geëerd heeft. Ik denk dat Oranje in de tijd van het ontstaan van het Wilhelmus (1568) Filips II erkend en geëerd heeft als wettig vorst, maar dat hij tijdens het verloop van de opstand, na het lezen van calvinistische geschriften en door de omgang met calvinistische adviseurs, tot een ander inzicht is gekomen.

Tot zover Polderman over Willem van Oranje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.