Online première Theater Na de Dam Dordrecht

28 april 2020 door Hennie van der Zouw
Online première Theater Na de Dam Dordrecht

DORDRECHT - Elf jongeren maken een theaterregistratie over vrijheid en Dordrecht in oorlogstijd. Op maandag 4 mei om 21.00 uur (na de Dodenherdenking) gaat de film, genaamd ‘Nog steeds’, in première op het YouTube-kanaal van ToBe cultuurcentrum. Ook 40 andere jongerenprojecten in heel Nederlands gaan precies op dat moment online in première in het kader van Theater Na de Dam.

Voor de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. ToBe vertegenwoordigt Dordrecht voor dit project ieder jaar op 4 en 5 mei met een theatervoorstelling op een bijzondere locatie. Omdat een live theatervoorstelling dit jaar niet kan, maken de spelers samen met regisseur Themba Schmitz de filmische theaterregistratie ‘Nog steeds’. Hiervoor filmen ze de theaterscènes in een theaterzaal om die vervolgens te monteren tot een film.

Kunnen we 75 jaar vrijheid wel vieren dit jaar?
Op 7 maart was er een indrukwekkende bijeenkomst in het Energiehuis met ouderen uit Dordrecht die de oorlog hebben meegemaakt. De spelers hebben vragen gesteld en aandachtig geluisterd naar de verhalen.
Het team had toen niet kunnen bedenken dat een voorstelling maken over vrijheid zo actueel zou worden als nu. Kunnen we 75 jaar vrijheid wel vieren dit jaar? Online onderzoeken de spelers van Theater Na de Dam Dordrecht deze vraag. Ook het repeteren doen ze samen online vanuit huis.

Première op YouTube
De première is op maandag 4 mei om 21.00 uur op het YouTube-kanaal van ToBe cultuurcentrum. De film wordt ook op dinsdag 5 mei ieder uur uitgezonden op RTV Dordrecht.

Team Theater Na de Dam Dordrecht 2020
spel: Bregtje Bal, Sasha Boot, Lotte Hendriks, Nicole Hoorn, Yara Naaijen, Doris Nemes, Sanne Pol, Ravi Rekker, Madelief Roeleven, Emma van Waardenberg, Ward Wietses
trompet: Sadewa Bekker
regie: Themba Schmitz
cinematografie & editing: Zenith Schmitz
choreografie: Lisa Dammiaans
vocaal arrangement: Kiki Luitwieler
techniek: Sven Oudenaarden
productie: ToBe Projectbureau

met dank aan de verhalenvertellers: meneer Bestenbroer, mevrouw Blom, mevrouw Van Broekhoven, mevrouw Harmans Visser, meneer Kaasjager, mevrouw Van Rijn, mevrouw Tetteroo - PoiretFacebook-even Première: https://www.facebook.com/events/236255780822066/
YouTube-kanaal ToBe: https://www.youtube.com/channel/UC_Z2tJ6W1LHz4BGSYJ06RwA

Bijlage (foto):
-    Online première Theater Na de Dam Dordrecht.jpg
Fotocollage spelers ‘Nog steeds’, TNdD Dordrecht 2020

-    Online première Theater Na de Dam Dordrecht_fotograaf Peter Verheijen.jpg
Foto van de voorstelling ‘Toen het oorlog werd’, TNdD Dordrecht 2019, locatie EGM Architecten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.