800 bomen voor 800 jaar Dordrecht

16 april 2019
800 bomen voor 800 jaar Dordrecht

DORDRECHT - Volgend jaar vieren we dat Dordrecht 800 jaar stadsrechten heeft. Dordrecht is een stad van water en historie, maar ook van groen. Speciaal voor ons jubileumjaar planten we 800 extra bomen. En 80 daarvan geven we als gratis Jubileumbomen weg aan Dordtenaren om op hun eigen terrein te planten. Het aanbod is voor inwoners, maar ook voor bedrijven, scholen of instellingen. Zij krijgen niet alleen de boom, ook het aanplanten van de boom doen wij voor hen, helemaal gratis. Geïnteresseerden kunnen hun gratis Jubileumboom bestellen op www.dordrecht.nl/800bomen, onder '80 gratis Jubilieumbomen'. Wie een gratis boom wil, moet er wel snel bij zijn, want op is op.

Dordrecht is een eiland met veel natuur, bomen en groen. Daar houden we van. We zijn er trots op en we koesteren het. Een boom op eigen terrein levert veel voordelen op. Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Ze nemen CO2 op en ademen zuurstof uit. Ze leveren schaduw, absorberen fijnstof en dempen geluid. Ze zorgen voor verkoeling in hete zomers en waterberging bij hevige regenval. En ze zorgen voor biodiversiteit. Kortom, een gratis boom is een prachttraktatie van onze stad voor haar 800e verjaardag!

Stadsboom of Toekomstboom?
Belangstellenden kunnen kiezen uit twintig boomsoorten. Voor elke soort hebben we een 'boompaspoort' met praktische informatie over het uiterlijk, de eigenschappen en de verzorging van de boom. Van de 80 Jubileumbomen zijn er 60 'Stadsbomen' en 20 'Toekomstbomen'. Stadsbomen zijn kleiner van omvang en daardoor geschikt voor kleinere tuinen. Toekomstbomen zijn extra bijzondere bomen met een langere levensduur. Het streven is dat deze Toekomstbomen met hun langere levensduur ook tot volle wasdom mogen komen. De Toekomstbomen krijgen een bordje erbij dat de bijzonderheid van de boom benadrukt. Ook mogen aanvragers van een Toekomstboom de boom een naam geven, die we eveneens op het bordje vermelden.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een Jubileumboom moet de plantlocatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet om een privéterrein gaan, bij voorkeur in de bebouwde kom. De plantlocatie moet minimaal 15 vierkante meter zijn. Voor de Toekomstbomen moet de plantlocatie minstens 100 vierkante meter zijn.

Boom kiezen
Alle informatie en voorwaarden staan op de website www.dordrecht.nl/800bomen onder '80 gratis Jubileumbomen'. Daar staan ook de aanmeldformulieren voor de Stadsbomen en de Toekomstbomen. Hebben geïnteresseerden de 'boom van hun droom' gevonden? Dan dienen ze gauw het aanmeldformulier in te vullen, want op is op. We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vragen kunnen via e-mail gestuurd worden naar: 800bomen@dordrecht.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.