Jan Janssen kritisch over aanpak 800 jaar stad Dordrecht

11 januari 2020
Jan Janssen kritisch over aanpak 800 jaar stad Dordrecht

DORDRECHT - Oud loco-secretaris van de gemeente Dordrecht en betrokken Dordtenaar Jan Janssen vreest dat activiteiten rond 800 jaar stad Dordrecht te elitair worden. Hij trekt alvast een vergelijking met toen in Rotterdam 650 jaar stad een feestje werd voor burgemeester Bram Peper.

Hij vindt het nog steeds slecht geregeld dat het openingsfeest op 5 februari in Kunstmin niet kan worden opgenomen door RTV Dordrecht om alle Dordtenaren te laten mee genieten. Nu is het feest alleen bedoeld voor genodigden.

Jan Janssen behandelt op de volgende wijze 800 jaar stad in zijn nieuwsbrief:

"Er is antwoord op de door mij gestelde vragen over 800 jaar Dordrecht:

1. Gaat de opening van 800 jaar Dordrecht op 5 februari door?
Op 5 februari is het Openingsfeest van Dordrecht 800 jaar Stad

2. Wat is het programma?
Schouwburg Kunstmin heeft de opdracht gekregen voor de productie van een programma met aandacht voor verleden, heden en toekomst van de stad.

3. Komen er dan kaarten op de markt? Of is de opening uitsluitend voor genodigden?
De opening is gelet op de beperkte capaciteit van Schouwburg Kunstmin alleen voor genodigden.

4. Krijgt RTV-Dordt de opdracht een integrale uitzending van de opening te verzorgen? Dan kunnen mensen die er niet bij kunnen cq mogen zijn de opening van dit feest van en voor Dordtenaren op TV volgen, ook degenen die bv in een verzorgingstehuis wonen etc
Een integrale uitzending van de bijeenkomst is helaas vanwege rechten niet mogelijk. 

5. Wordt de helft van de kaartjes voor de openingsvoorstelling verloot onder Dordtenaren? Dit zou een mooie geste zijn als blijk van het feest van en voor Dordtenaren.

Het college heeft besloten dat alle initiatiefnemers die een subsidieaanvraag hebben ingediend voor zowel de 1e als de 2etranche een uitnodiging ontvangen.

Dat is een aanzienlijk aantal. 

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente heb ik de wandelgangen ook even geraadpleegd.

Afhankelijk van wie je aanschiet is het antwoord anders. De een beweert dat 800 jaar Dordrecht geweldig wordt (want het is nog niks, JanJ....), de ander stelt dat er nog steeds geen zicht is op een programma en dat zelfs de budgetten voor marketing nog niet kunnen worden bestemd bij gebrek aan inhoud.

De burgemeester gaf in zijn speech aan dat 2020 in elk geval een bijzonder jaar wordt.

Vanwege de beperkte capaciteit van Schouwburg Kunstmin is de opening alleen voor genodigden en initiatiefnemers van voorstellen uit de stad. Dit is een omgekeerde redenering. De capaciteit van de grote zaal is al jaren 750.

Minder genodigden maakt meer plaats voor echte Dordtenaren.

Anton Zijderveld evalueerde 650 jaar Rotterdam. Niet mals, wel duidelijk. Te eenzijdig, te incrowd, te veel geld, te veel een feestje van Bram Peper. Zien jullie paralellen? Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen. Gaan we de Dordtse Anton Zijderveld vast zoeken?"

Tot zover Jan Janssen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.