Herdenken in Dordrecht

06 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Herdenken in Dordrecht

DORDRECHT - Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil. Twee minuten, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen én mogen zijn. In Dordrecht vond de herdenking plaats bij het monument op het Sumatraplein, waar ook de traditionele kranslegging plaatsvond. De coördinatie van de werkzaamheden met betrekking tot de Dodenherdenking en andere plechtigheden vond plaats vanuit het kabinet van de burgemeester. Het bestuur van het Centraal Comité Oranjedag Dordrecht (CCOD) speelde hierbij een essentiële rol.
Sumatraplein

Het oorlogsmonument in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. De plechtigheid op het Sumatraplein begint kort voor 20.00 uur.

De plechtigheid kende een neutraal karakter. Traditiegetrouw verzorgde Jubal de muziek bij de plechtigheid. Op afroep werden eerst vertegenwoordigers van instanties uitgenodigd om een krans of bloemen bij het monument te leggen, gevolgd door de overige belangstellenden. Dit is in overeenstemming met de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Het herdenkingsconcert, dat om 20.45 uur in de Wilhelminakerk begon, vormde het einde van het programma op 4 mei. Tijdens dit concert waren er toespraken van burgemeester A.W. Kolff en mevrouw B. Rodrigues, voorzitter Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.