Vereniging Dordrecht geeft internet schaak wisselend inhoud door samenwerking met schaakclub Twello

09 mei 2020
Vereniging Dordrecht geeft internet schaak wisselend inhoud door samenwerking met schaakclub Twello

DORDRECHT - In Dordrecht wil de schaakvereniging - die 29 februari 1888 als oprichtingsdatum voert - de achterban bij de 64 velden te bepalen.  Speelzaal de Crabbehoeve is alleen tot nog niet bepaalde datum gesloten.  Daarom is er internet chess tussen de schaakclbs Twello en Dordrecht mogelijk.

Op de website van de vereniging valt wel telkens nieuws te lezen, waarvoor meestal Ton Slagboom tekent. Hij is de schaakpromotor en bestuurder van zijn club en timmert ook graag met deze denksport aan de (openbare) weg in Dordrecht. 

Zo was hij als adviseur betrokken bij de komst van een openlucht schaakspel, dat nu een definitieve plek heeft gevonden op de Grote Markt.

Slagboom zit namens de sporten ook in een commissie (PBO) van RTV Dordrecht.

Twello

De nieuwste stap is een internet samenwerking met schaakclub Twello. Wie wil snelschaken, vluggeren dus, kan de ene week via internet bij Dordrecht terecht en de andere week aansluiten in Twello.

Deze plaats valt onder de gemeente Voorst en ligt niet ver van Deventer af. Op dinsdag heeft de vereniging een eigen schaakkarakter, die voor mensen uit alle windstreken van Twello aantrekkelijk is. Schakers komen ook de Ijssel over vanuit Deventer om er te spelen.

Rapid

De spelers die genieten van spelen met meer bedenktijd (rapid chess) hebben kunnen op dezelfde wijze ook om de week mee doen in Twello of Dordrecht.

Dordtenaar Ton Slagboom hoopt dat vooral de oudere schakers zo via internet weer de weg weten te vinden naar de denksport die een leven lang mee gaat.

De afstemming werd bevorderd, omdat de twee clubs op dinsdagavonden hun normale clubavond hebben. Zowel Dordrecht als Twello kwamen op 10 maart voor de laatste keer in eigen huis bijeen.

Wanneer de competitie wordt herstart is formeel onbekend. De verwachting is dat niet voor 1 september de speelzaal open gaat. Op de route kaart van het kabinet behoort het schaken bij de kleine zaalsporten. Op basis van richtlijnen, zoals 1,5 meter afstand houden , zou dan eventueel weer kruiselings geschaakt kunnen gaan worden. Niks is echter zeker, zo laat de regering telkens weten in deze corona tijd.

Dat geldt in Dordrecht ook voor de overdakclub DE KLOCKELAAR die vooral dankzij de website Tomsschaakboeken.nl bekendheid geniet. Deze vereniging telt rond de 35 leden. De laatste competitiedag was 12 maart.

Tom van Bokhoven (links op de foto) speelde eens een erewedstrijd tegen tegen schaakliefhebber en wethouder Piet Sleeking, die eens zei na zijn politieke loopbaan wellicht weer het clubschaak te gaan opzoeken.

Het beeld van schakers aan een bord lijkt echter voorlopig een herinnering aan het verleden te worden gezien de mogelijke richtlijnen waarmee de denksport te maken kan krijgen als bijvoorbeeld vanaf 1 september weer gespeeld kan gaan worden.

Daarvoor zijn al de eerste protocollen opgesteld, maar niets is zeker.Op de site van Dordrecht wordt gemeld door webmaster Wouter de Bruin:

We hebben een uitwisseling met met de Twellose Schaakclub. Deze is met dank aan inzet van Hans Berrevoets tot stand gekomen.
Iedere week wanneer wij rapid spelen, spelen zij blitz en vice versa. Wanneer je graag een bepaald tempo wilt spelen is er de mogelijkheid deel te nemen met Twello, spelers van Twello kunnen ook bij ons meedoen.


Je bent vrij deel te nemen tussen 20:00 en 24:00 op lichess.org/team/twelloseschaakclub

Bericht Twello waar Laurens de Vries de aanjager is en hij wil doorgaan zolang corona de aanleiding blijft vormen

Vanaf 05-05-2020 rouleren we samen met de Dordrechtse schaakvereniging Rapid (15+10/20+10) en Blitz (5+5)

Elke avond dat wij een Blitz avond hebben heeft Dordrecht een Rapid avond en omgekeerd.

Je kan je aanmelden bij lichess.org/team/schaakclub-dordrecht.

(de schaaksport heeft wereldwijd de mogelijkheid om via internet voor een competitie te zorgen. In de regio zijn vooral Sliedrecht, Dordrecht en Barendrecht actief)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.