Ingezonden brief: 'De stad heeft geen behoefte aan parkeerplekken in het centrum'

18 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Ingezonden brief: 'De stad heeft geen behoefte aan parkeerplekken in het centrum'

DORDRECHT - Hier een ingezonden brief over parkeren in Dordrecht. Inzender is bij de redactie bekend: 'Het lijkt een vanzelfsprekendheid in Dordrecht, de parkeergarages Drievriendenhof en Visstraat. Je auto kan je daar midden in het centrum kwijt. Maar zijn deze parkeergarages echt nodig en hoe hebben andere steden het parkeren dan opgelost?

Onhandige ligging
Deze twee parkeergarages zijn als je naar het oogpunt van de automobilist kijkt ideaal. Je stapt uit
de auto en staat zowat op de markt of voor de HEMA. Maar om het Drievriendenhof te bereiken
moet je over de de Vest waar je de Vriesestraat kruist. En om de garage Visstraat te bereiken moet je over het Bagijnhof. Op allebei deze routes kruis je respectievelijk één van de belangrijkste fietsroutes naar het centrum (Vriesestraat) en de drukste voetgangersoversteekplaats in het centrum (Bagijnhof). Dagelijks zorgen de grote aantallen auto’s aan gevaarlijke situaties, bijna-botsingen en ongelukken tussen auto’s en voetgangers / fietsers.

Verder uit het centrum parkeren
Parkeren hoeft niet zo dicht in het centrum. Vanaf de parkeerterreinen op de Noordendijk en de Weeskinderendijk is het maar een kwartiertje lopen naar het centrum, en er rijdt een hoogfrequente buslijn vanaf deze terreinen naar het centrum. In andere steden is deze aanpak al erg succesvol. Zo zijn in Groningen de parkeergarages in het centrum vervangen door grote P+R terreinen aan de rand  van de stad met iedere vijf minuten een bus naar het centrum. Deze aanpak zou ook in Dordrecht kunnen werken, de basis voor deze infrastructuur ligt er immers al. Dit zijn namelijk de al eerder genoemde parkeerterreinen op de Noordendijk en de Weeskinderendijk. Voor mensen die slecht ter been zijn blijft er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om in het centrum te parkeren.

Rotterdam
In Rotterdam, iets dichterbij huis dan Groningen, hebben ze een soortgelijke aanpak. Hier kan je je auto bij allerlei metrostations rondom het centrum gratis kwijt als je vervolgens met de metro naar het centrum gaat. Een soortgelijk systeem is in Dordrecht natuurlijk wat lastiger omdat we geen metro hebben maar we kunnen wel hoogfrequente buslijnen aanbieden vanaf P+R terreinen rondom bijvoorbeeld de N3. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het Halmaheiraplein, de Staart en het ziekenhuis.

Afnemende klandizie
Als argument voor de parkeergarages in het centrum wordt vaak gegeven dat er anders geen plek is voor alle auto’s. Dit houdt echter geen stand als je kijkt naar de parkeerplaatsen aan de rand van het centrum. Deze zijn negen van de tien keer voor nog niet eens de helft gevuld. Er is dus genoeg plek om de automobilisten die normaal in het centrum parkeren hier te laten parkeren.

Daarnaast speelt nog wat anders, het winkelend publiek in het centrum wordt elk jaar minder groot door de opkomst van webwinkels. En met de crisis rondom COVID-19 zal deze trend zich alleen maar voortzetten.

Conclusie
Concluderend is het niet niet onlogisch om de parkeergarages Drievriendenhof en Visstraat weg te halen. Niet alleen zijn zo erg ongunstig gepositioneerd waardoor ze een wezenlijk gevaar vormen voor de fietsers en voetgangers, ook zijn ze overbodig voor de parkeersituatie in Dordrecht.'

Tot zover deze ingezonden brief.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.