AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek: “Stel bezoek dierenarts niet langer uit, dat kan fataal zijn”

20 mei 2020 door Hennie van der Zouw
AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek: “Stel bezoek dierenarts niet langer uit, dat kan fataal zijn”

DORDRECHT - Door de coronamaatregelen stelt 33% van de huisdiereigenaren een bezoek aan de dierenarts uit. De huisdierbezitter gaat nog wel met zijn gewonde hond of kat naar de dierenarts, maar stelt de periodieke gezondheidscontrole en de vaccinaties uit of overweegt dit te doen. Zo blijkt uit onderzoek onder het Nationaal Huisdierpanel. Omdat in het uitstellen van vaccinaties een gevaar schuilt voor de gezondheid van dier én mens roept Esther Soeteman, dierenarts en praktijkmanager bij AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek op om vaccinaties en dierzorg niet langer uit te stellen. Als mensen liever niet op pad gaat vanwege Corona, maakt AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek het mogelijk om een videoafspraak in te plannen.“Vaccinaties beschermen huisdieren tegen ernstige ziektes, zoals de besmettelijke hondenhoest, en gaan verdere verspreiding tegen. Maar ook tegen overdraagbare ziektes van dieren op mensen, zoals de ziekte van Weil (leptospirose) bieden vaccinaties bescherming. Voor jonge dieren is het risico helemaal groot. Deze moeten hun afweerstoffen nog opbouwen en hebben hiervoor de basisvaccinatie nodig”, aldus Esther.Niet alleen vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen, ook andere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. “Een dier geeft meestal pas laat aan dat hij ergens last van heeft. Als het dier pijn laat zien dan is het probleem vaak al groter en kan uitstellen fataal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, zeker niet als het dier koorts heeft of niet meer eet”, zegt Esther.Maatregelen AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek
AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Er mag maar een maximum aantal personen in de wachtruimte”, aldus Esther. “Omdat er op afspraak wordt gewerkt, kunnen we het aantal mensen dat in de kliniek is goed in de gaten houden. De hygiëneregels waren natuurlijk al goed in de klinieken. Maar deze zijn nog verder aangescherpt, zodat mensen veilig met hun dier naar de dierenarts kunnen.”

Videoafspraak noodzakelijk voor risicogroep
AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek is sinds kort gestart met het aanbieden van videoafspraken. “Het is een goed alternatief voor mensen die nu liever niet op pad gaan en de verspreiding van het coronavirus tegen willen gaan. Voor 20% is het zelfs een noodzaak, omdat ze vanwege ziekte het huis niet uit kunnen of tot de risicogroep behoren. Voor 61-plussers is dit zelfs 30%. Esther: “We moeten voorkomen dat dieren onnodig lijden, omdat mensen de dierenarts mijden of het huis niet uit kunnen of willen. Het is even wennen, maar een videoafspraak werkt prima om te kijken of we op afstand kunnen helpen en inschatten of een fysiek bezoek aan de dierenarts voor verder onderzoek of behandeling noodzakelijk is”. Esther ziet na de coronatijd ook een belangrijke rol voor de videoafspraken weggelegd. Bijna de helft van de huisdiereigenaren vindt het wel gemakkelijk om voor een videoafspraak te kiezen. Eenderde van de baasjes ziet het als een voordeel dat ze hun dier stress besparen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.