Gemeente Dubbeldam werd een halve eeuw geleden, op 1 juli, onderdeel van de gemeente Dordrecht

20 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Gemeente Dubbeldam werd een halve eeuw geleden, op 1 juli, onderdeel van de gemeente Dordrecht

DORDRECHT / DUBBELDAM - Voor echte Dubbeldammers is 1 juli 1970 een zwarte dag in hun dorpsgeschiedenis.

In 1969 is er besloten door het gemeentebestuur Dubbeldam in samenwerking met bewoners nog één daad te doen: Het bouwen van zwembad de Dubbel en toen was het geld op "op Dubbeldam."


 
Foto hierboven: Het buitenbad 'De Dubbel' aan de Gravensingel kort na de opening door het burgemeestersechtpaar Beelaerts van Emmichoven op 25-06-1970. Het bad meet 25 bij 17,5 m. en heeft een diepte van 2,25 m.


 
De grote broer op het eiland van Dordrecht degradeerde Dubbeldam een halve eeuw geleden tot een wijk van de stad.

Het hele eiland werd zo een gemeente.

De borden bij het begin van de bebouwde kom, met alleen DUBBELDAM, werden hardhandig verwijderd of eindigden zelfs in de sloot.


 
Pas tijdens de raadsverkiezingen van 2014 kwam er een herinnering in de vorm van een zogeheten
KOMBORD op het hart van Dubbeldam: Het Damplein.


 
In de jaren negentig van de vorige eeuw had wethouder Willy Verbakel (GroenLinks) nog geweigerd om Dubbeldam op een bepaalde wijze weer een Kombord te geven met bijvoorbeeld het opschrift: Dubbeldam (gemeente Dordrecht). Hij vond toen dat de mensen al aan de situatie gewend waren op het eiland. Drie wethouders van Beter voor Dordt (Sleeking en Reynvaan) en CDA'er Van der Burgh kwamen in 2014 een kombord onthullen op het Damplein.


 
De website 'In de buurt' (verbonden met AD De Dordtenaar) gaf in 2018 het andere Dubbeldamse gevoel nog eens weer: ,,Laten we het maar meteen in alle eerlijkheid op tafel leggen: Dubbeldam is geen Dordrecht. Althans, dat vinden veel echte Dubbeldammers. Je hebt Dubbeldam en je hebt Dordrecht. Zo zien zij dat. "

"Maar laten we even uitleggen waarom Dubbeldam eigenlijk Dubbeldam heet. Dat Dubbeldam op 1 juli 1970 als wijk werd toegevoegd aan de gemeente Dordrecht, is een gebeurtenis die veel Dubbeldammers als een zwarte dag in de geschiedenis zien. Nou ja, dat is misschien wat overdreven, want om als zwarte bladzijde gemarkeerd te worden moet er echt wel iets ergers gebeuren. Maar toch blijven veel Dubbeldammers liever Dubbeldammer."


 
Dubbeldam telde voor 1 juli 1970 nog 11.000 inwoners. Dordrecht werd door de overname een gemeente boven de honderdduizend inwoners. De stad heeft er volgens sommige historische waarnemers honderd jaar over gegaan om al in grondgebied in Dordtse handen te krijgen. De eerste gedwongen grenswijziging dateerde van 1871. Daardoor kwam het nieuwe station in 1872 toch op Dordtse grondgebied te liggen.


 
Klik op bovenstaande poster voor gedicht
 

De Regulsuhof lag eerst op Dubbeldams grondgebied en toen Sterrenburg op de tekentafel lag, moest Dubbeldam grond afstaan.

 
Vooral door de komst van de wijk Sterrenburg waren in de jaren zestig van de vorige eeuw enkele grenscorrecties nodig tot de datum van 1 juli 1970 toen Dubbeldam als zelfstandige gemeente verleden tijd werd.

Realisatie: Wim van de Pol en Hans Berrevoets.

Zie ook deze link.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.