Unicum voor AD De Dordtenaar Alle dagen columnist Kees Thies

02 januari 2012

DORDRECHT – Een unicum voor de geschiedenis van de Dordtse media, die in 1789 begon. Journalist en columnist Kees Thies verschijnt elke dag op zijn vaste plek in dagblad AD De Dordtenaar. Hij deed deze mededeling vandaag in zijn eerste column in het nieuwe jaar. Thies kon in het verleden meestal drie keer in de week bij het ontbijt worden gelezen. Dat loopt nu tot zes keer in de week op.


Het is de opzet dat hij de hartslag van Dordrecht en omgeving laat doorklinken in de krant. Voor het dagblad, dat als De Dordtenaar op 1 april 1946 begon, is het uniek om over een dagelijkse columnist te beschikken. Het is een traditie met markante voorgangers. In de  jaren zeventig van de vorige eeuw had hoofdredacteur en latere dichter Jan Eijkelboom zijn rechterhoek, waarmee hij ook beeldbepalend kon zijn. 

In 1975 lanceerde zijn opvolger Gerard J. Bergers de beeldbepalend rubriek mensen met ook in telegramstijl flitsen, maar dat was geen vaste beschouwende column.  In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw  gingen journalisten van de krant de zogeheten zijdelings schrijven.

Kees Thies krijgt echter nu de ruimte om vanuit persoonlijke invalshoeken door de stad te gaan en met eigen ogen naar de actualiteit te kijken. Hij wordt direct herkenbaar voor de lezers op straat, op de weekmarkt, het Statenplein, Scheffersplein en andere plaatsen.


Schrijver Simon Carmiggelt werd in dagblad  Het Parool – met nog steeds de naam als verzetskrant - met zijn Kronkel een vast punt voor de lezers en een beroemdheid. Heel. heel soms werd Dordrecht in Kronkel genoemd, als Carmiggelt eens de stad aandeed om collega Kees Buddingh’ te ontmoeten. Zijn Dordtse navolger columnist Kronkelaar (waarmee RTV Rijnmond journalist Thijs Blom goede contacten heeft) verschijnt maar één keer in de week in Dordt Centraal.  Deze rubriekschrijver heeft een eigen identiteit. Kees Thies zal vanuit zijn eigen identiteit een nieuwe traditie in de krant zetten. Voor de lezers kan het de ene keer een stuk welbeschouwd Dordrecht zijn en de andere keer letterlijk vuurwerk.
 

  
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.