In Dordrecht werden 27 panden in de oorlog van Joodse burgers onteigend en doorverkocht

23 mei 2020
In Dordrecht werden 27 panden in de oorlog van Joodse burgers onteigend en doorverkocht

DORDRECHT/ ZWIJNDRECHt - De stad Dordrecht staat met 27 stippen op een kaart met vermeldingen van Joods vastgoed uit de tweede wereldoorlog, dat werd onteigend en doorverkocht. Zwijndrecht wordt twee keer vermeld.

Dit staat op het platform POINTER. De journalisten zijn uitgegaan van historische bronnen zoals de vastgoedboeken van de bezetters. Het landelijke beeld is dat na de oorlog de oorspronkelijke eigenaren of hun erven in de kou stonden, als nog terug keerden in hun woonplaats. Dordrecht had voor de tweede wereldoorlog een grote Joodse gemeenschap met een eigen synagoge, school, badhuis en een begraafplaats.

In de tijd tot de verwoestende oorlog waren rabbijnen zoals Samuel Dasberg en Barend Katan bekende Dordtenaren.Katan werd met zijn gezin weggehaald van de Rozenhof 22 in novemmber 1942.

DATA

Pointer is een samenwerkingsverband van datajournalisten, die mede werken onder de vlag van KRO/NCRV. ,,Uit informatie en data putten we verhalen die met het blote oog niet te zien zijn. Pointer is het journalistieke platform dat in de chaos van alle informatie orde schept. De puntjes met elkaar verbindt en verbanden blootlegt. Laat zien hoe je onderzoek doet en hoe je informatie vindt. Vertelt wat je nog niet weet."

Pointer laat op de eigen website een kaart van Nederland zien, waarop kan worden ingezoomd. Ook Dordrecht scoort daarop met 27 panden in vooral het centrum, maar ook buiten de negentiende eeuwse schil.

(achtergrond van Pointer, meer info op de website)

Tijdens de bezetting moesten veel Joden ondergaan hoe het vastgoed dat zij bezaten werd onteigend en doorverkocht. We deden onderzoek naar deze praktijken, aan de hand van de nieuw gedigitaliseerde vastgoedboeken die door de Duitsers werden bijgehouden.

Deze zogenoemde Verkaufsbücher bieden een inkijkje in de grootschalige onteigening van Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. Het overzicht van het hele project vind je hier.

Van de ruim 7.000 panden en kavels die in de boeken staan, konden we van meer dan vijfduizend de locatie achterhalen. Door incomplete of verkeerd ingevoerde gegevens en veranderende straatnamen lukte het niet om alle huizen op de kaart te zetten. De complete dataset vind je hier.

Instructies

  • Elke stip is een pand dat we in de vastgoedboeken vonden. Klik op een stip voor meer informatie over dit pand.
  • Bij een rode stip hoort een artikel. In de pop-up staat een link naar dat verhaal.
  • In de zoekbalk kan je zoeken op een specifiek adres. Ook kan je je huidige locatie gebruiken. Daarvoor zal jouw telefoon of computer om toestemming vragen. We gebruiken de locatie verder nergens voor. 
  • Door te scrollen kan je inzoomen op de kaart. Op mobiel kan je hiervoor twee vingers in- en uit elkaar bewegen. 
  • Op een mobiel navigeer je over de kaart door met twee vingers te slepen. Op een computer doe je dat door de muis vast te houden en te slepen. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.