Dordtse musea vanaf 2 juni weer open: 'Veilig en prettig bezoek staat voorop'

26 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Dordtse musea vanaf 2 juni weer open: 'Veilig en prettig bezoek staat voorop'

DORDRECHT - Vanaf dinsdag 2 juni kunnen bezoekers in het Dordrechts Museum weer genieten van kunst en geschiedenis. Ook de musea Huis Van Gijn en Het Hof van Nederland gaan dan weer open. Er zijn wel enkele aanpassingen. Wie naar een van de musea wil, koopt voortaan eerst online een ticket. Ook zijn er straks op sommige punten vaste looproutes en wordt er 1,5 meter afstand gehouden.

Museumdirecteur Peter Schoon: 'We zijn enorm blij dat we weer open kunnen. Kunst is er om gezien te worden. Onze collectie is van de hele stad en is er voor iedereen. Ik hoop dat we met onze kunst troost, afleiding en hoop kunnen geven in deze uitzonderlijke en moeilijke tijd.'

Veilig en prettig bezoek staat voorop
Naast de landelijke richtlijnen van het RIVM houden de musea zich ook aan het protocol van de Museumvereniging, dat geldt voor de hele museumsector en is goedgekeurd door de Rijksoverheid.

Tickets kunnen alleen via de website van het museum gekocht worden. Bezoekers kiezen dan gelijk welke datum ze langs willen komen en reserveren een aankomsttijd. Per tijdsblok zal een beperkt aantal tickets beschikbaar zijn. Wie een Museumkaart heeft kan daarmee nog steeds gratis naar binnen, maar heeft ook een online reservering nodig. Tickets worden alleen gescand bij binnenkomst. Zo hoeft er niet meer ter plekke betaald te worden en kan iedereen makkelijk, veilig en vlot langs de kassa.

'Zo zorgen we ervoor dat het niet te druk wordt in het museum en er geen lange wachtrijen ontstaan. We vinden het belangrijk dat iedereen op z'n gemak naar kunst kan kijken. Een veilig en prettig bezoek staat voorop', zegt Gertjan Schouten, Hoofd Publiekszaken.

Museum ruim genoeg
Natuurlijk is het de bedoeling dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt. 'Dat kan goed bij ons, we hebben genoeg ruimte. Als iedereen binnen een beetje op elkaar let, hebben we allemaal een fijne dag', aldus Gertjan Schouten. Bovendien hebben de musea straks op enkele punten een vaste looproute met éénrichtingsverkeer, die afstand houden makkelijker maakt.

Ook is er een aparte uitgang, zodat vertrekkende en aankomende bezoekers niet langs elkaar heen hoeven te lopen. In sommige ruimtes geldt een maximumaantal personen tegelijk, wat bij de ingang van deze ruimtes aangegeven zal staan.

Op een aantal punten in de musea zullen desinfectiemiddelen staan, zodat bezoekers tussendoor hun handen schoon kunnen houden. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht in het museum. Wel wordt bezoekers gevraagd om bij ziekteverschijnselen hun bezoek uit te stellen tot zij hersteld en klachtenvrij zijn.

De musea hebben voldoende medewerkers op de vloer om alles in goede banen te leiden en bezoekers van dienst te zijn. Op de sites van de musea staan de nieuwe regels uitgebreid vermeld. Daar kunnen vanaf dinsdag 26 mei ook alvast tickets gekocht worden.

Tentoonstellingen verlengd
Gelukkig heeft het Dordrechts Museum een aantal tentoonstellingen kunnen verlengen, waardoor ze toch nog te zien zijn.

Slow Fashion toont nog tot en met 13 september 50 topstukken uit 150 jaar mode. De tentoonstelling laat zien hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Van de 18de tot en met de 20ste eeuw. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. In Huis Van Gijn is een deel van deze modecollectie te zien in de context van historische interieurs.

De tentoonstelling over schilder Willem Bastiaan Tholen is verlengd tot en met 1 november. Stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende (zelf)portretten. Tholen schildert ze met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest. Ruim 100 werken uit de periode rond 1900, veelal uit particuliere collecties, laten de veelzijdigheid van deze eigenzinnige impressionist zien.

Leven van Leer opent meteen op 2 juni en laat voor het eerst in de geschiedenis de unieke archeologische leervondsten van Dordrecht zien. De meest uitgebreide collectie van Nederland, met leren voorwerpen die zelfs uniek zijn in Europa. De mooiste middeleeuwse tassen, schoenen en wapenuitrusting. Ruim 700 jaar geleden gemaakt en gedragen, nu gerestaureerd en te bewonderen.

Ook de vaste collectie van het Dordrechts Museum is weer te zien. Een overzicht van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, van de 16de eeuw tot heden. Met hoogtepunten van de Dordtse Rembrandt-leerlingen Ferdinand Bol, Nicolaes Maes en Samuel van Hoogstraten. Hollandse landschappen van de Haagse School, met Gabriël, Mauve en Mesdag. Vernieuwende schilders rond 1900 zoals Jan Sluijters, Jan Toorop en George Breitner. En er is werk van hedendaagse kunstenaars te zien, zoals de imposante 50 meter lange muurschildering van Robert Zandvliet. De begeleidende tentoonstelling Dawn to Dusk, over Zandvliets werk, is nog te zien t/m 12 juli.

In Het Hof van Nederland is de tentoonstelling 800 jaar Dordtenaren in Verzet weer te zien. Dordtenaren en hun strijd door de eeuwen heen. Van de 80-jarige Oorlog tot de Tweede Wereldoorlog, tot feministisch protest in de jaren ’70. Nog tot maart 2021 te zien.

Ook de studiezaal van het Regionaal Archief Dordrecht is vanaf 2 juni, met aanpassingen, weer open.

Vanaf 2 juni 2020. Alle maatregelen zijn na te lezen op de website van het museum. Daar kunnen vanaf dinsdag 26 mei ook alvast tickets gekocht worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.