Alles over groot onderhoud op nieuwe Kiltunnelwebsite

27 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Alles over groot onderhoud op nieuwe Kiltunnelwebsite

DORDRECHT -  In 2021 start het groot onderhoud van de Kiltunnel. Medio 2022 moet deze omvangrijke operatie zijn afgerond, vóórdat aan de andere kant van de Hoeksche Waard wordt gestart met de renovatie van de Heinenoordtunnel. De voorbereidingen voor het groot onderhoud van de Kiltunnel zijn al gestart. Zo is er sinds vandaag een nieuwe website (www.kiltunnel.nl) met onder andere een overzicht van de geplande werkzaamheden. Wie de komende tijd op de hoogte wil blijven, kan zich vanaf vandaag inschrijven voor de nieuwsbrief van de Kiltunnel.

“We vinden het belangrijk onze vaste klanten en andere gebruikers van de Kiltunnel zo goed en compleet mogelijk te informeren over de werkzaamheden”, zegt Kiltunnel-directeur Arie Bras. “Op de website blijven we gedurende het hele proces alle relevante informatie delen en met de nieuwsbrief kunnen mensen op de hoogte blijven van de belangrijke informatie over werkzaamheden, planning en bijkomende verkeershinder.”

Aanbestedingsfase
Het groot onderhoud bevindt zich nu in de aanbestedingsfase. Naar verwachting kan deze zomer de opdrachtverstrekking aan de aannemer plaatsvinden. Dan volgt een jaar van voorbereidende werkzaamheden, waarna de werkzaamheden in 2021 kunnen beginnen. Uitgangspunten voor het groot onderhoud zijn veiligheid, bereikbaarheid en gebruikerscomfort. Niet alleen als eindresultaat, maar ook tijdens het groot onderhoud. Het groot onderhoud is een kans om de doorstroming te verbeteren en de tunnel duurzamer te maken. Het tolplein krijgt vijf tolstraten met verschillende betaalsystemen, waaronder contactloos betalen. Dit leidt tot meer capaciteit en betere doorstroming. Het geheel van maatregelen is er mede op gericht om onderhouds- en beheerkosten, het energieverbruik en de CO2-uitstoot te beperken.

Actualiteit en achtergronden
De nieuwe website biedt uiteraard alle actuele informatie. Daarnaast is er veel aandacht voor de achtergronden van de Kiltunnel, waaronder de bijzondere totstandkoming ervan. De Kiltunnel opende in 1977, maar er was al veel langer behoefte aan een vaste oeververbinding. De veerpont tussen Wieldrecht en ’s-Gravendeel bood te weinig capaciteit. Eind 1972 richtten lokale bestuurders met steun van de bevolking de Stichting Tunnel Dordtse Kil op. In 1977 was de Kiltunnel een feit. Vanaf dat moment werden allerlei voorzieningen, zoals medische zorg en middelbare scholen, beter bereikbaar. Bewoners liepen rond met spandoeken met de tekst ‘Leve de Kiltunnel’. Het Wegschap Tunnel Dordtse Kil, dat de tunnel beheert, is nog steeds trots op wat destijds op eigen kracht tot stand werd gebracht. Voor wie meer achtergronden wil weten, biedt de nieuwe website ook een digitale versie van het boek ‘Een tunnel als geen andere’, dat in 2017 ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan werd uitgegeven. De eerste tien mensen die zich via de website op de nieuwsbrief abonneren, ontvangen gratis een gedrukt exemplaar van het boek.


Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.