Brugwachtershuisje Draaibrug zoekt creatieve gebruiker

29 mei 2020 door Hennie van der Zouw
Brugwachtershuisje Draaibrug zoekt creatieve gebruiker

DORDRECHT - Het brugwachtershuisje van de Draaibrug op de Binnen Kalkhaven biedt tot oktober 2020 kosteloos ruimte aan een nieuwe creatieve gebruiker. Stichting Brugwachtershuisjes is op zoek naar een kunstenaar, bewoner en/of ondernemer die een maatschappelijke invulling met betekenis voor de buurt kan geven aan dit bijzondere huisje. Degene met het beste plan krijgt de ruimte. Maar let op: in geval van nood komt de brugwachter nog ter plekke bedienen.

Het huisje is ongeveer 3 bij 1,75 meter en eigendom van de gemeente Dordrecht. Een toilet is er niet, elektra wel. De tijdelijke gebruiker kan aan de slag met een mooi startbudget waarbij de voorwaarde is dat er voldoende zicht op de omgeving blijft om bij nood de brug te kunnen bedienen. Commercieel gebruik is niet wenselijk. Na een interne renovatie van het huisje is de insteek dat de gekozen gebruiker terug kan komen en huur gaat betalen.

Dubbelgebruik
Het huisje was tot en met november 2019 onderdeel van Overbruggen#1, een kunstroute langs zes brugwachtershuisjes in Dordrecht. Zes kunstenaars hebben de huisjes een gezicht gegeven. De belangstelling voor dit project was meteen vanaf de start in 2017 groot, de reacties lovend. Om die reden krijgt het project een vervolg met de pilot dubbelgebruik: Overbruggen#2. De brugwachter kan de noodbediening doen vanuit het huisje, maar tegelijkertijd is ook een nieuwe gebruiker welkom om er activiteiten te organiseren. Dit dubbelgebruik om onder andere lokale kunstenaars, bewoners en ondernemers een podium te bieden is mede mogelijk door een subsidie van de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland. Dubbelgebruik is ook de insteek voor het brugwachtershuisje van de Engelenburgerbrug rond lente 2021. Daar moet eerst een grote renovatie van brug en huisje achter de rug zijn. Stichting Brugwachtershuisjes in daarover in overleg met eigenaar gemeente Dordrecht.

Erfgoedlijnen Provincie Zuid-Holland
Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het - samen met anderen - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

Stichting Brugwachtershuisjes
Stichting Brugwachtershuisjes heeft als doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven. Brugwachtershuisjes zijn vaak zorgvuldig ontworpen huisjes op markante plekken in een stedelijke of landelijke omgeving. Nederland is met zo’n 1.000 brugwachtershuisjes waarschijnlijk het land met de meeste brugwachtershuisjes in de wereld. Bijna 10% van dit typisch cultureel erfgoed wordt nu hergebruikt. De stichting heeft de overtuiging dat een positieve beleving van deze huisjes het beste wordt gewaarborgd door deze een nieuwe functie te geven.

Stichting Brugwachtershuisjes initieert en stimuleert dit hergebruik met een kenniscentrum, projecten en beheer. Denk aan expertmeetings, onderzoeksopdrachten, adviesdiensten, culturele programma's, herbestemmingsprojecten en het verbinden van eigenaren en gebruikers.

Procedure
Stuur je plan uiterlijk 15 juni 2020 in. Een selectiecommissie beslist vervolgens welk initiatief het huisje ter beschikking krijgt. Vanaf oktober verbouwt eigenaar gemeente Dordrecht de huisjes met onder andere een nieuwe schakelkast voor de afstandsbediening van de brug. Daarna is het huisje naar verwachting weer bruikbaar, maar er wordt dan wel een huur aan de gebruiker gevraagd om het project mogelijk te maken. Meer informatie of plan indienen? Dat kan bij Lotti Hesper, projectleider Stichting Brugwachtershuisjes, telefoonnummer 06 44215656 of lotti@brugwachtershuisjes.nl.Foto’s: Stichting Brugwachtershuisjes

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.