Gemeente al volop bezig met bestrijding eikenprocessierups

08 juni 2020
Gemeente al volop bezig met bestrijding eikenprocessierups

DORDRECHT - De gemeente heeft op diverse bomen rood-witte linten bevestigd met daarop de tekst 'eikenprocessierups'. Het is juni en dat is de maand dat de eikenprocessierups voor overlast kan zorgen. De brandharen van de rups kunnen een flinke irritatie aan huid en ogen geven. Niet alleen van mensen, maar ook dieren, bijvoorbeeld honden.

De gemeente wil de overlast voor zijn. Daarom zijn ze al volop bezig met bestrijding. Begin juni hebben de rupsen namelijk nog geen brandharen. De meeste rupsen zitten nu op de eiken langs de Provincialeweg. De gemeente zuigt deze rupsen weg. Maar ook in het buitengebied zitten veel rupsen.

Methoden
De gemeente gebruikt ook andere bestrijdingsmiddelen. Zoals een biologisch bacteriepreparaat dat ze op de eikenbladeren spuiten. De rupsen eten dit en krijgen een darminfectie. Ze stoppen met eten en sterven. Dit heeft alleen zin als ze nog geen brandharen hebben. Nadeel van deze methode is dat ook andere rupsen die van het blad eten, sterven. Een andere methode is de rupsen bespuiten met een soort lijm die hard wordt. De rupsen gaan dood en blijven samen met de brandharen vastzitten in de boom. Als ze later uitvallen, dan blijven de brandharen ook vastzitten aan de rupsen. Zo veroorzaken ze geen overlast.

Voorkomen
Daarnaast experimenteert de gemeente met andere manieren om overlast te voorkomen. In de winter worden eiken op eipakketten van de eikenprocessierups nagekeken. Er worden larven van de groene gaasvlieg uitgezet. Dit is een van de natuurlijke vijanden van de rups. Er zijn nestkasten voor mezen opgehangen. Ook zij zijn dol op de eikenprocessierups. En er zijn kasten opgehangen voor vleermuizen, die de vlinders van de eikenprocessierups eten. De overlastperiode duurt van juni tot half juli.

Zie jij ergens levende eikenprocessierupsen? Doe dan een melding via Fixi. Een melding doen kan via de website. Maar je kunt ook de app downloaden. Dan kun je de melding meteen ter plaatse doen.

Mijd risicogebieden
Het landelijk advies in de periode van juni tot juli is om eikenbomen in deze tijd van het jaar te mijden. Moet je toch in een risicogebied zijn? Bedek dan je huid zoveel mogelijk met kleding.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.