Plan voor stedelijke herdenking in de Grote kerk die voor alle Dordtenaren van betekenis kan zijn na ingrijpende coronatijd

12 juni 2020
Plan voor stedelijke herdenking in de Grote kerk die voor alle Dordtenaren van betekenis kan zijn na ingrijpende coronatijd

DORDRECHT - Het Platform Dordtse kerken lanceerde in het Stadhuis donderdag het voornemen om in Dordrecht te komen tot een brede herdenking in de huiskamer van de stad Dordrecht, de Grote kerk. Zo'n herdenking, die goed moet worden getimed, moet voor alle Dordtenaren van betekenis kunnen zijn.

Burgemeester Wouter Kolff reageerde positief op het idee van een stadsbrede herdenking, zo blijkt vandaag in dagblad AD De Dordtenaar: ,,Ik denk dat het heel belangrijk is om op enig moment stil te staan bij deze ramp die ons is overkomen. Een ramp duurt doorgaans veel korter, daarna kun je goed stilstaan bij het leed dat ontstaan is. Nu is nog altijd de vraag: wanneer is deze crisis ten einde? Daar worstelen we mee."

STEDELIJKE HERDENKING
De voorzitter van het Platform Dordtse Kerken, Hans Berrevoets, maakte in de vergadering het plan voor een brede stedelijke herdenking bekend:

De tekst daarvan luidt: ,

,We willen zodra het veilig kan - maar weten niet wanneer dat in de toekomst kan zijn - een brede  stedelijke herdenking bevorderen in de huiskamer van de stad, de Grote Kerk. We denken aan een bijeenkomst die voor iedereen van betekenis kan zijn: we zijn allemaal Dordtenaren. 


Het gaat om het herdenken van overledenen, maar is er meer. Wil je een periode van rouw en verlies door de corona-tijd pogen af sluiten, dan zijn er meer zaken te benoemen en een naam te geven. Het zal ook gaan om het verlies van een baan of bedrijf, het niet bij dierbaren kunnen, een stuk gelopen huwelijk door corona. Of het missen van een passend afscheid van je middelbare schooltijd. En: de toenemende armoede in de stad. Het complete verhaal van rouw en verlies kunnen we nu nog niet schrijven. We hebben ook niet het begin van een indruk van het lange termijn impact van de coronacrisis. 


Als gemeenschap zoeken we verbinding en zin in ons bestaan. We leven nu nog in de uitzonderlijke tijd die ingrijpend is voor mensen en hun dierbaren. zeker ook door alle maatregelen die getroffen werden om vat op het virus te krijgen.


Een stedelijke herdenking gaat dus om meer dan het afsluiten van een periode van rouw en verlies door corona en om het samen zoeken naar toekomst en hoe blijf je solidariteit inhoud geven. Hoe hou je dus het licht voor Dordt brandend voor alle Dordtenaren!


Daarom willen we graag dat we ons  stadsbreed gaan bezinnen op een stadsbrede herdenking die voor alle Dordtenaren van betekenis kan zijn,  als er weer licht aan de horizon lijkt te komen.  

Het kan zijn dat we deze uitzonderlijke periode ook willen verankeren in ons collectief geheugen van Dordrecht. Vormen daarvoor zouden we kunnen ontdekken als we in gesprek gaan over een herdenking van toen in het nu voor morgen..."

Uit reacties tijdens de vergadering bleek dat de Grote kerk voor een herdenking eventueel plek heeft voor 1500/1600 mensen en het kan pas als het helemaal veilig is voor iedereen.

Landelijk

Landelijk is het in een aantal steden al een traditie dat ministers, burgemeesters of Nederlanders van een bepaalde naam worden gevraagd om in een samenkomst een zogeheten Preek van de Leek uit te spreken. Het Platform van Dordtse kerken wil kijken of voor die traditie in Dordrecht ook een draagvlak is. Daarover werd in het Stadhuis de volgende mededeling bekend gemaakt:

PREEK VAN DE LEEK
Preek van de leek. We willen proberen als het veilig kan voor de eerste keer een zogeheten bijeenkomst met de preek van de leek organiseren in de Grote Kerk. We hebben onze burgemeester Wouter Kolff benaderd om de eerste spreker te zijn en we zijn blij dat hij daar positief tegenover staat.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.