Jan Janssen over de Dordtse binnenstad:'De prijzenkast is vol maar de kassa blijft leeg'

15 juni 2020
Jan Janssen over de Dordtse binnenstad:'De prijzenkast is vol maar de kassa blijft leeg'

DORDRECHT - Jan Janssen ziet met lede ogen aan hoe de financiële situatie van binnenstad van Dordrecht steeds nijpender wordt. In zijn laatste nieuwsbrief geeft hij aan:

"De prijzenkast is vol, maar de kassa bleef en blijft leeg. Dat is kort samengevat een analyse van de ophanden zijnde teloorgang van de economische functie van de binnenstad. Hier wreekt zich de jarenlange eenzijdigheid, fantasieloosheid en amateurisme in het Stadskantoor. Onderzoeken lieten al lang geleden zien dat Dordtenaren en inwoners van de Drechtsteden veel te weinig uitgeven in het hart van hun stad en regio.

Maar onze deskundigen vonden het belangrijker om te stijgen op lijstjes uit de Atlas van Nederlandse Gemeenten en het winnen van awards als Evenementenstad en meer van dat gratificatie spul. Landelijk kregen we meer bekendheid, dat is waar. Maar de kas van de lokale ondernemers werd leger en leger. Nu is de tijd van de afrekening. De Pilatussen staan in de rij om hun handen te wassen in onschuld. Internet en corona doen de Binnenstad de das om. Om dat te bewijzen huren 'ze' een duur bureau in. De Binnenstad is te groot voor de omzet die gedraaid wordt. Concentratie is nodig. In de fysica resulteert dat uiteindelijk in een zwart gat. Waar ongetwijfeld nog een hoop ENECO euro's in gaan verdwijnen, de groeiagenda ten spijt.

De gemeente volhardt in wat ze al deden. Ik citeer het AD/Dordtenaar; 'In de tussentijd wil de gemeente meer toeristen uit eigen land naar de Binnenstad lokken, bijvoorbeeld met kleinschalige evenementen en muziek'. Volgens Einstein leveren de veroorzakers van een probleem nooit bij aan de oplossing daarvan!

Én het lijkt me onwaarschijnlijk dat er omzet overgeheveld wordt van de uiteinden van de winkelstraten naar de voorbeelden van potentiële vertrekkers die de wethouder noemt: Perry-sport, Sport 2000, Xenos, Blokker, Mediamarkt en Primark. Van couleur locale naar grootkapitaal?"

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.