VVV-directeur Erik Zindel, columnist Kees Thies en dichter Xuan Tran gasten bij Studio De Witt

26 november 2015
VVV-directeur Erik Zindel, columnist Kees Thies en dichter Xuan Tran gasten bij Studio De Witt

DORDRECHT - VVV-directeur ERIK ZINDEL is zaterdag de hoofdgast bij het radioprogramma Studio De Witt. Dichter Xuan Tran is er ook net als Kees Thies die vandaag in de krant weer over hem schreef.

Kees Thies over Xuan Tran NA bericht over programma as:

(perbsericht RTV Dordrecht)

Aanstaande zaterdag 28 november is  Erik Zindel de hoofdgast. Zindel is directeur van VVV Zuid Holland Zuid. Tijdens de uitzending zal hij ongetwijfeld zijn licht laten schijnen over het feit dat de binnenstad van Dordrecht tot één na beste van Nederland is verkozen. De muziek die tijdens deze uitzending te horen is is geselecteerd door Erik Zindel.

In het actualiteitenuur is er onder andere aandacht voor de afsplitsing van de Dordtse afdeling van de landelijke ANBO. Initiatiefnemer Arie van Zanten zal dit toelichten.
Burgemeester Cees de Bruin van Papendrecht is het niet eens dat de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid een bankiersfunctie heeft met betrekking tot vluchtelingenopvang en zal dit toelichten.
Verder is Jens Kirpestein, percussionist, te gast. Hij heeft zondag een evenement georganiseerd waarvan de opbrengst ten goede komt aan vluchtelingenopvang.

Dichter van dienst is Xuan Tran. Hij is voor de gemiddelde Dordtenaar bekend van zijn loempiakraam bij de Visbrug. Niet of minder bekend is dat hij een zeer verdienstelijk dichter is die grote bekendheid geniet bij miljoenen Vietnamezen. Kees Thies zal vooraafgaand een oudere column die hij over Xuan Tran schreef, voordragen.

Studio De Witt van 10.00u-12.00u bij DrechtstadFM 95.7 of bij de website van RTV Dordrecht  via de link live radio.

(Kees Thies columnist AD / DD over Xuan Tran deze week)

Xuan Tran, kent u ongetwijfeld of zou u kúnnen kennen van die loempiakraam op de Visbrug. Xuan lacht u daar niet alleen vriendelijk toe, hij IS ook vriendelijk en dat mag ik best vaststellen, aangezien ik hem al dertig jaar ken. Eerder dit jaar schreef ik in mijn column over het feit dat Xuan zoveel méér is dan de man die de lekkerste loempiaatjes van het westelijk halfrond maakt. Xuan is namelijk een zeer verdienstelijk dichter en zijn pennenvruchten worden door miljoenen mensen verslonden, zowel  in zijn geboorteland als in de Verenigde Staten, waar hij publiceert in een Vietnamees-talige krant met een oplage van ruim een miljoen. Of het nu een direct gevolg van die column was weet ik niet, maar afgelopen dinsdagavond maakte Xuan zijn literaire podiumdebuut in de Dordtse bibliotheek. Het Buddingh’ Genootschap stond daar (met een mooi programma) stil bij het 30ste sterfjaar van Kees Buddingh’ en Xuan beklom die avond het podium om, geheel in de traditie van de grote Dordtse poëet, een aantal van zijn gedichten te declameren. Dat deed hij al zingend in het Vietnamees en ondanks die taalbarrière drongen de weemoed en het verdriet over het gemis van zijn vaderland dat hij ooit moest ontvluchten, in zijn gedichten al door, nog vóórdat zijn dochter de Nederlandse vertaling oplepelde. ,,Ik wil met mijn hart úw hart raken,’’ waren Xuan’s Nederlandstalige openingswoorden en daarmee had hij niets teveel gezegd.
De loempiakraam van Xuan Tran moet in de toekomst wellicht plaats maken voor een toegangstrap naar de Voorstraathaven. Met die toegang heb ik op zich geen probleem, maar wel met het eventuele verdwijnen van die vertrouwde houten uitspanning. Ik hoop dat Xuan, voor zolang als zijn ogen lachen, het stralende middelpunt van de Visbrug mag blijven. Die plek IS Johan, IS Cornelis… IS Xuan. Als IK het voor het zeggenhad zouden die goedlachse ex-bootvluchteling en zijn kraam de monumentenstatus krijgen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.