Vereeuwig je verhaal in de geschiedenis van de stad. Regionaal archief start Coronacollectie

18 juni 2020 door Hennie van der Zouw
Vereeuwig je verhaal in de geschiedenis van de stad. Regionaal archief start Coronacollectie

DORDRECHT - In één oogwenk kwam in maart het openbare leven tot stilstand. Onder het motto #blijfthuis veranderde thuis in een werkplek en een school. Vermaak buitenshuis kon niet langer doorgaan. Inmiddels wordt dat openbare leven, binnen de anderhalve metersamenleving, stap voor stap weer opgestart. Wat de blijvende effecten van deze pandemie zijn, weten we nog niet. Nu de herinneringen aan deze buitengewone periode nog vers zijn is het tijd om ze te verzamelen en te bewaren voor toekomstige generaties. Om betekenis te geven aan de invloed van de corona-uitbraak op de stad. Daarom is het Regionaal Archief Dordrecht begonnen aan een Coronacollectie. Het wordt een verzameling van verhalen en voorwerpen, waarmee Dordtenaren zelf een kijkje geven in het leven tijdens een pandemie.

Medewerkers van het Dordrechts Museum en het archief gaan ook interviews afnemen met Dordtenaren die werken in vitale beroepen en getroffen sectoren zoals de horeca en cultuur. De Coronacollectie zal in haar geheel worden opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief en gedeeltelijk op de website worden gepubliceerd. Een onderdeel is het verhalenproject van journalist Frits Baarda over de ervaringen van de bewoners van de Hoge Nieuwstraat, waarover eerder in de media is bericht.
 
Stadsarchivaris Teun de Bruijn roept alle Dordtenaren op om bij te dragen aan dit project: "vereeuwig je verhaal in de geschiedenis van de stad". Hoe heeft de coronacrisis jouw leven beïnvloed? Of welke gevolgen ervaar je van het 'nieuwe normaal'? Misschien werd je zelf getroffen door het virus, of verloor je je baan. Wie weet werd je de afgelopen maanden vader of moeder, of ben je je grote liefde tegengekomen. Sta je nu anders in het leven, of zijn je toekomstdromen veranderd?

Samen geschiedenis maken
"Dit soort verhalen maar ook andere ervaringen voegen we graag toe aan dit project. Naast de berichten die het nieuws halen zijn er talloze andere verhalen over de coronacrisis die niet bekend worden, maar het vertellen meer dan waard zijn. Als we die bewaren dan is dat van blijvende waarde voor onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna. Maar ook voor historici en andere onderzoekers die later willen weten hoe wij in 2020 deze pandemie beleefd hebben en hoe we er mee omgegaan zijn. Samen maken we de geschiedenis van de toekomst", aldus Marianne Eekhout, conservator geschiedenis van het Dordrechts Museum. 

Aantal inzendingen straks in museum te zien
Misschien is je inzending straks zelfs in het Dordrechts Museum te zien in de tentoonstelling Ode aan Dordrecht, ter ere van 800 jaar stadsrechten.

In deze tentoonstelling staan verhalen over de lange en rijke Dordtse geschiedenis centraal, aan de hand van verhalen van Dordtenaren van toen en nu. Een aantal van de mooiste en ontroerendste coronaverhalen uit de Coronacollectie krijgt een plaats binnen Ode aan Dordrecht.

Zo doe je mee
Stuur iets in waarvan jij vindt dat het gezien of verteld moet worden. Dat kan heel eenvoudig en hoeft niet veel tijd te kosten.  Een foto of filmpje, een tekst, een voorwerp; het kan van alles zijn. Als het maar symbool staat voor jouw verhaal over de coronacrisis. Stuur je inzending naar studiezaal@dordrecht.nl.

Afbeelding: Corona bewegwijzering op de Voorstraat. Foto: Gertjan Schouten

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.