Schuldhulpverleners bundelen krachten in strijd tegen groeiende financiële nood

19 juni 2020 door Hennie van der Zouw
Schuldhulpverleners  bundelen krachten in strijd tegen  groeiende financiële nood

DORDRECHT - Vrijwilligers op het gebied van schuldhulp slaan de handen in elkaar. Dat is hard nodig nu door de corona-crisis de financiële nood onder mensen toeneemt. ,,Onder de vlag van de brede  hulpactie licht voor Dordt wil de nieuwe alliantie vrijwillige schuldhulp mensen in nood snel en gratis bijstaan.", aldus coördinator Jan van Dieren.

Deze week is een eerste flyer uitgekomen om allereerst de mensen die van een minimaal inkomen moeten rondkomen, te informeren. Tweehonderd mensen in Dordrecht hebben gebruik gemaakt van de gratis maaltijd aan huis. Een aantal ondernemers zorgde voor deze maaltijden aan huis ook onder de vlag van licht voor Dordt. ,,Door direct de doelgroep te benaderen, die het al zo moeilijk heeft, hopen we dat mensen zo snel mogelijk op onze hulp een beroep willen doen", zo spreekt de coördinator uit.

In Dordrecht werd al enige tijd - met medewerking van de gemeente - gesproken over een bundeling van krachten tussen organisaties die zich met vrijwilligers inzetten voor schuldhulp. Humanitas  en Schuldhulpmaatje hebben als eerste twee organisaties de samenwerking  in de nieuwe alliantie vorm gegeven. De twee organisaties staan in een verschillende geschiedenis.

Schuldhulpmaatje is een landelijke stichting die vanuit de kerken is ontstaan. De menselijke benadering wordt naaste liefde genoemd. Ds. Wim Aanen is in Dordrecht een woordvoerder van deze hulp organisatie.

Coördinator Jan van Dieren is vrijwilliger bij Humanitas.  ,,We zetten in onze doelstelling de mens voorop. Dat is voor ons de kern van het humanisme. Als je dat doet, zeker in deze tijd van de crisis, dan kan je elkaar makkelijk vinden hoe verschillend we ook zijn."

De verwachting is dat snel meer organisaties zich bij de alliantie schuldhulp aansluiten. Zo kan je alle  krachten met getrainde vrijwilligers maximaal bundelen.  Jan van Dieren noemt de brede samenwerking onder de vlag van Licht voor Dordt ook pure noodzaak. ,,De signalen die we krijgen, maken ons ook duidelijk dat door de economische teruggang veel mensen in de problemen komen of al zijn. We hopen dat mensen zich niet schamen om hulp te vragen. We zijn er voor de mensen."

Van Dieren vreest wel, dat een persoonlijke financiële  nood in deze uitzonderlijke tijd minder snel wordt waargenomen. ,,Door de plicht om zoveel mogelijk afstand tot elkaar te bewaren en de sluiting afgelopen maanden  van scholen, winkels, kantoren en verpleeg- en verzorgingshuizen raken mensen geïsoleerd. Ondanks het enorme pakket aan maatregelen dat de overheid genomen heeft om de zo ontstane financiële nood het hoofd te bieden, zullen er toch mensen voor langere tijd in financiële nood raken."

De alliantie omschrijft ook de nood: Dreig je zelf in de schulden te komen, of heb je al schulden? Ben je de grip op je uitgaven kwijt en behoefte aan budget coaching? Je bent niet de enige! SchuldHulpMaatje en Humanitas Thuis Administratie vormen samen de ‘Alliantie Vrijwillige Schuldhulp’ in Dordrecht en helpen je graag op weg naar financiële vrijheid.

Het advies is direct: Bel naar de coördinator of stuur een email met je telefoonnummer naar onderstaand adres. De alliantie: ,,Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.