Jan Janssen meent: 'Zwijndrecht en Papendrecht volgen eens Dubbeldam richting Dordrecht'

20 juni 2020
Jan Janssen meent: 'Zwijndrecht en Papendrecht volgen eens Dubbeldam richting Dordrecht'

DORDRECHT - Zwijndrecht en Papendrecht zullen eens net als Dubbeldam bij Dordrecht worden gevoegd. Dat laat Jan Janssen weten in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Hij noemt niet de naam DRECHTSTAD, die vroeger vaak garant stond voor een pittige discussie.

Zijn visie werd in het verleden ook wel in het openbaar door leden van het Dordtse college uitsproken, maar vanaf de burgemeester Ronald Bandell (die ook in Papendrecht had gestaan)  weer er meer opgelet om de kat vanuit Dordrecht niet de gordijnen in te jagen.  Toch bleef de tegenstelling tussen regio en Dordrecht en soms Dordrecht/Zwijndrecht en de regio opspelen.

Jan Janssen
De oud-ambtenaar, Jan Janssen die ook adjunkt-gemeentesecetaris van de stad Dordrecht was, is in zijn derde levensfase op allerlei plekken in Dordrecht actief. Hij haakt op zijn manier in op de komende aandacht voor Dubbeldam vijftig jaar geleden (zie foto).

Janssen schrijft: ,,De grote stad annexeerde in 1970 de kleine plaats Dubbeldam om ruimte te krijgen voor de eigen ontwikkeling op het eiland. De nieuwe stad Dordrecht werd hierdoor ook voor het eerst een gemeente met meer dan honderdduizend inwoners.
Het blijft gevoelige materie, zeker bij oud-Dubbeldammers. Maar die emotie sterft langzaam uit. Zo zal het Zwijndrecht en Papendrecht ook ooit vergaan." 

Tot zover een citaat uit zijn wijkbrief.

Zijn complete brief heeft als inhoud:

Dordtse cultuurtempels:
- Eindelijk weer een bioscoopstoel in The Movies;
- DOOR heeft alweer een paar weken een mooie agenda met allerlei voor 'de jeugd'. Ik kijk altijd of er ook iets voor mij, oudere jongere denk ik zelf, bijzit;
- Dordrechts museum, Museum Huis van Gijn, Het Hof van Nederland hebben hun deuren ook weer geopend;
- Het Patriciërshuis is ook altijd de moeite waard om te gaan bekijken.
Ik mis vooral klassieke kamer concerten en het dansprogramma van Kunstmin in het Energiehuis. Dat komt langzamer op gang. Ook voor de prachtige kamer concerten van Concert aan huis en het culturele programma in Villa Augustus moet ik nog even geduld hebben. 

Het Bach festival heeft gelukkig een online programma als alternatief: het tweejaarlijks Bachfestival dit jaar in de theater- en concertzaal, en op locatie in Dordrecht, vervalt. Gelukkig gaat het festival wél online door als tweedaags festival op vr 26 & za 27 juni via NTR Radio 4 en via de website van het Bachfestival.
In de Binnenvaartkrant kunnen jullie de laatste stand van Leefwerf De Biesbosch lezen. Het gaat goed en fiets er eens langs om het met eigen ogen te zien. RTV-Dordt maakte er een mooi nieuwsitem van. Wordt vervolgd!
Tja, terrassen. Langzaam maar zeker wordt het geheime dossier 'Rechtstreeks uit de raad' steeds verder ingekleurd.
De burgemeester schijnt afwezig te zijn geweest bij het tot vertrouwelijk gebombardeerde deel van de vergadering van het Presidium waarin het besluit genomen is. Volgens mij is dan de fractievoorzitter van de grootste fractie in de gemeenteraad voorzitter van deze club.
Dat is Beter voor Dordt.
En het is juist deze fractie die al jaren een appeltje schilt met RTV-Dordt, sommigen uit deze fractie willen, sterker nog, bloed zien. Niemand wil zijn vingers echt branden aan het vertellen van de volledige waarheid. Ik moet flarden van terras-onthullingen combineren.
Als gewoon openheid van zaken wordt gegeven, worden speculaties van mijn kant overbodig en kan deze bladzijde worden omgeslagen. De gemeente en RTV-Dordt kunnen dan nieuwe afspraken maken over continuering van het programma.
Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?
Iemand die het kan weten, vertelde mij dat mijn versie van de afgelopen weken niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Dan zal wat ik nu schrijf het ook wel niet zijn. Het Presidium heeft wél het besluit genomen en kan het dus ook weer terugdraaien. Dat kan ook in beslotenheid. Maak het wel bekend. Ik wacht af.
Karin Dolman en Jan Lokhorst organiseren deze zomer weer een reeks concerten in de Trinitatiskapel. Meer info en de agenda staat op de site van Zomerconcerten. Karin sleutelt er nog aan. Het definitieve programma staat volgende week op de site. Heerlijk, live klassieke muziek.

Concert aan huis laat ook weer van zich horen. Mary heeft in een enquête gevraagd welke locatie de voorkeur heeft van de vaste bezoekers. Ik vond het ten huize van Witsen-Elias prima. Maar het mag van mij ook op een andere locatie. Als het maar in Dordt is en als het maar dezelfde grote kwaliteit klassieke concerten blijft brengen. Maar daar staat Mary borg voor.
Hans Berrevoets tipte mij op het volgende:
Op het eiland van Dordrecht wordt op dinsdag 30 juni  en woensdag 1 juli 2020 stil gestaan bij het historische feit, dat een halve eeuw geleden de zelfstandige gemeente Dubbeldam ophield te bestaan.
Daarom is er eerst op 30 juni - toen Dubbeldam vijftig jaar geleden nog even Dubbeldam was - om 12 uur een plechtigheid op het Damplein. In het Dordtse Stadskantoor wordt op 1 juli om 15 uur een Dubbeldamse expositie geopend. De Dubbeldamse en Dordtse vlaggen zullen die dag  naast elkaar wapperen op het Stadhuis.
De grote stad annexeerde in 1970 de kleine plaats Dubbeldam om ruimte te krijgen voor de eigen ontwikkeling op het eiland. De nieuwe stad Dordrecht werd hierdoor ook voor het eerst een gemeente met meer dan honderdduizend inwoners.
Het blijft gevoelige materie, zeker bij oud-Dubbeldammers. Maar die emotie sterft langzaam uit. Zo zal het Zwijndrecht en Papendrecht ook ooit vergaan. 

Marijke van Hees is voorzitter van Raad voor Cultuur. Ik ken haar uit mijn tijd van het Grote Stedenbeleid. Later maakte zij furore als voorzitter van de PvdA en wethouder Financiën en Cultuur van Enschede. Komt de naam van sommige oude bekenden in het nieuws dan lees ik dat met extra belangstelling. Zo ook het recente advies van de Raad van Cultuur.
Dat gaat over veel poen.
De verdeling van altijd te weinig poen in de culturele sector roept altijd emotionele discussies op.
Die worden slecht overstemd als er bezuinigd wordt op het budget.149 miljoen wordt verdeeld door een bindend advies van de Raad. Dat Urban Arts niet gelukkig is met het advies blijkt uit een ingezonden stuk in het NRC, Is dít cultuur voor iedereen? Ik geef de link naar het artikel.
Ik ga ook eens bij mijn vrienden van het Dordtse Urban Art te rade. Zij hebben een poging gedaan om een plaats in het Dordtse Cultuurbeleid en de koers van de levendige Binnenstad te veroveren. Ik ben benieuwd hoe vernieuwend en flexibel de gemeente deze kans gaat verzilveren? Ik blijf het volgen.
Kunsthistorica en gastcurator van exposities Anne Berk gaat een nieuwe expositie organiseren. Op uitnodiging van Museum de Domijnen in Sittard gaat zij met het thema ' 'Schoonheid en verval' aan de slag. In de super-korte tijd tot 30 september moet de tentoonstelling met alles erop en eraan klaar zijn.
Anne lichtte al een tipje van de sluier op: het gaat draaien om werk van de Bulgaarse schilder Dimitar Genchev en sculpturen van Peter Buggenhout.
In een lunch met onder andere mijn buur uit Oostenrijk kwam de Outsider Art in Oostenrijk aan de orde. Al sinds jaar en dag is ten zuiden van Wenen in de psychiatrische inrichting Gugging kunst een volwassen activiteit. Het levert ook beroemde kunstenaars op. Om hun privé en leven te beschermen is geen promotie en verkoop. Ik heb er, met Erica, ooit een expositie van bezocht, in Klagenfurt. 
Met de Vliegende Kunstenaar hebben we in 2013 Middle Gate Geel '13 bezocht. Op diverse locaties had Jan Hoet werk van psychiatrische patiënten en 'echte' kunstenaars bijeen gebracht. Nergens een bordje. Niet te zien was dus wat van wie was. Prachtig, bijzonder, ook hoe je zonder houvast teruggeworpen bent op eigen waarneming en kwaliteitsoordeel. De vader van Jan Hoet was baas van een psychiatrische inrichting in het dorp. Er kwamen altijd veel patiënten over de vloer die op instigatie van zijn vader kunstwerken maakten. Vandaar. 
Zomersessies in het ConcertgebouwHet is zover: na een maandenlange sluiting gaan onze deuren weer voorzichtig open. Zo wordt het tóch een zomer met muziek in Het Concertgebouw! Niet zoals gepland, maar wel volgens de corona-voorschriften. In juli en augustus kunt u tijdens de BankGiro Loterij ZomerSessies genieten van 9 geweldige concerten in de Grote Zaal. Of eigenlijk 18, want elk concert van een uur vindt twee keer op één avond plaats.
De online-editie van het Holland Festival gaat door tot en met aanstaande zondag. Via de website is er iedere dag een lunch- en avondprogramma te volgen. Het gehele 2.0-2.0 programma is te vinden op deze link.
Daar moet ik het, dit jaar, helaas mee doen.
Het Residentieorkest heeft zijn variant: de paleiskerk-sessies
Voor de volledigheid voeg ik er een link naar het Rotterdam Philharmonisch Orkest aan toe. 
De opera in de Stopera en de Vlaamse Opera is een ander verhaal. 
Odeon, het periodiek van de Nationale opera & ballet, heeft dit keer 'theater en epidemie' als Leitvotiv. Daarover volgende keer meer.
Het lijfblad van Opera/Ballet Vlaanderen kiest '#verbeeldingleeft' als leitmotiv. 
Dordrecht maggezien doet het met 'Zomer in aantocht' en 'tips voor vaderdag'. Verder ook info over opening horeca, musea en bios.
Het theater komt (ook) volgende keer. 

Een klein gedicht van een mij onbekende dichter:
Als het salaris
maar daar is!
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.