Dordrecht en zijn historie komt er mager vanaf in de nieuwe canon van Nederland

22 juni 2020
Dordrecht en zijn historie komt er mager vanaf in de nieuwe canon van Nederland

door Hans Berrevoets

DORDRECHT - De vernieuwde CANON VAN NEDERLAND valt mager uit voor de Dordtse geschiedenis en Dordrecht als oudste stad van het voormalig graafschap Holland

De grootste Dordtenaar alle tijden volgens eerdere verkiezingen de raadspensionaris Johan de Witt, die in 1672 werd vermoord, wordt zelfs helemaal  niet opgenomen  in een eigen hoofdstuk.

Hij wordt wel meegenomen in het verhaal over admiraal Michiel de Ruyter (1609-1676)

De  canon meldt:

,,In 1667 bedenkt raadpensionaris Johan de Witt een plan om de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665-1667) te winnen. De Ruyter voert met diens broer Cornelis de Witt de vloot aan om in het hol van de leeuw de vijand te verslaan. Het plan slaagt, een groot deel van de Engelse vloot wordt nabij Chatham vernietigd. Het Engelse vlaggenschip Royal Charles wordt triomfantelijk meegevoerd. De achterzijde hangt nu in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Rampjaar
Het jaar 1672 is de boeken ingegaan als het Rampjaar. Frankrijk en Engeland sluiten een bondgenootschap om de macht van de Republiek in te perken. Na de moord op de gebroeders de Witt wordt de nieuwe stadhouder prins Willem III aangesteld." Tot zover de tekst in de canon.

Vincent van Gogh krijgt wel aandacht, maar dat zijn religieuze zoektocht zijn tijd in 1877 in Dordrecht tekende, wordt niet mee genomen.

De motivatie van Vincent van Gogh blijkt niet alleen door zijn schilderijen, maar zijn brieven zijn daarmee verbonden. In het najaar komt weer een grote expositie in het Van Gogh museum, maar de brieven halen iet de canon van Nederland.

De Statenbijbel, die ook wel de Dordtse Statenbijbel wordt genoemd, is in de canon opgenomen. De Dordtse Synode van 1618-1619 wordt in het verhaal meegenomen in enkele zinnen. In het levensverhaal over raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt wordt de link met de Dordtse Synode van 1618-1619 geheel gemist.

Nu

De tekst luidt nu in de canon:

,,Ook wil de raadpensionaris geloofsruzies binnen de protestantse kerk voorkomen. Hij blijkt bereid om dat met legertroepen af te dwingen. Daarmee begeeft hij zich op het terrein van de stadhouder. Maurits voelt zich hierdoor bedreigd en neemt Oldenbarnevelt zijn macht af.

Uiteindelijk laat hij hem arresteren. De raadpensionaris wordt – tot zijn eigen verbijstering – ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. Op 13 mei 1619 wordt Oldenbarnevelt onthoofd op een schavot voor de Ridderzaal in Den Haag. Extra dramatisch voor hem is het feit dat zijn veroordeling in gang is gezet door de zoon van zijn held Willem van Oranje."

De Dordtse Synode zo werd tijdens alle activiteiten in 2018 en 2019 in Dordrecht is onmiskenbaar een onderdeel van deze geschiedschrijving.

Hof

De betekenis van het Hof van Nederland in relatie tot 19 juli 1572 (de eerste Vrije Statenvergadering) wordt overgeslagen in het verhaal van de opstand. Ook de Unie van Dordrecht (1575) waardoor Zeeland zich aansloot bij Holland haalt geen regel.

Vorig jaar werd de Dordtse Vrije Statenvergadering - waarop werd besloten om te gaan betalen voor de leger van de Prins van Oranje (1533-1584) - wel genoemd op een expositie in het militair museum.

In de canon wordt wel gemeld bij de beschrijving van Willem van oranje: ,,Aanvankelijk blijft militair succes uit. Pas als de geuzen, zoals de opstandelingen zichzelf noemen, op 1 april 1572 Den Briel innemen, begint de Opstand bredere steun te krijgen. Tegen de verwachting in houden de opstandelingen in Holland en Zeeland stand," 

Dat laatste klopt, maar een document werd wel in Dordrecht in juni 1575 opgesteld.

Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd

(persbericht)

Op maandag 22 juni presenteert de Commissie Herijking Canon van Nederland het rapport Open vensters voor onze tijd - De Canon van Nederland herijkt. Het rapport wordt overhandigd aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De presentatie vindt plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, in aanwezigheid van de pers.

De Canon van Nederland, die in 2006 werd samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, vertelt de geschiedenis van Nederland in vijftig iconische personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. De vernieuwde Canon blijft bestaan uit vijftig vensters: vensters zijn vervangen en andere vensters hebben nieuwe namen gekregen.

Bovendien zijn alle venster-teksten herschreven, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de door de commissie vastgestelde richtlijnen voor een evenwichtige canon. Het vernieuwde venster-palet is vanaf 22 juni te vinden via www.canonvannederland.nl. Een commissie onder leiding van
prof. dr. James Kennedy, decaan van het University College Utrecht, werkte het afgelopen jaar aan de samenstelling van de vernieuwde Canon.

De presentatie van het rapport en de bekenmaking van de vernieuwde Canon vindt deels via een openbare livestream plaats. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is het alleen mogelijk met slechts een klein gezelschap samen te komen in het Nederlands Openluchtmuseum. De hele presentatie is live te volgen tussen 11.00 en 12.00 uur via de link onderaan.

Programma maandag 22 juni 2020
Start 11.00 uur
- Presentatie korte video
- Welkom door Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum
- Toelichting op de vernieuwde Canon door James Kennedy, voorzitter van de Commissie Herijking Canon van Nederland
- Ontvangst van het rapport door Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gevolgd door onthulling van de vernieuwde Canon van Nederland.
- Gelegenheid tot het stellen van vragen door de pers
De streaming is rond 12.00 uur afgelopen.

Vanaf 22 juni is alle informatie rondom de vernieuwde Canon te vinden op www.canonvannederland.nl. Ook de Canonmusea en hun topstukken zijn hier dan (weer) te vinden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.