Hans Berrevoets: ,,Fietsers hebben stoplichten en autos verkeerslichten in Dordrecht

24 juni 2020
Hans Berrevoets: ,,Fietsers hebben stoplichten en autos verkeerslichten in Dordrecht

door Hans Berrevoets

DORDRECHT - Nog steeds zijn er in de stad Dordrecht echte stoplichten voor de fietsers en ook de wandelaars.

De verkeerskundigen lieten vroeger namens de gemeente aan de pers weten, dat het om verkeerslichten ging. Dat moest de benaming zijn in de krant. Ik heb besloten als de invalshoek het fietsen is daaraan geen gehoor te geven.

Stoppen is vaak het resultaat. Daarvoor vind ik de fietsersbond al jaren aan de zijde, dus we hebben het over stoplichten.

Detectie

Uiteraard zijn er plekken waar door bijvoorbeeld door detectie lussen de fietsers worden opgemerkt en makkelijker voor groen in aanmerking komen ook in de stad Dordrecht.

Zo bevorder je de doorstroming van het fietsverkeer en is het qua reistijd sneller een snel alternatief voor de auto.  Stoplichten zijn dus niet duurzaam en betere afstellingen zijn goed voor het milieu, het bewegen, het mobiel houden van ouderen enz.

De fietsersbond heeft daarvoor  een belangrijk argument om de stoplichten voor de fietsers te veranderen in verkeerslichten: ,,Voor fietsers is wachten voor een verkeerslicht niet alleen oponthoud, het kost ook extra energie (stoppen, weer opstappen, weer op gang komen), voor sommigen (ouderen, zwaarbeladenen, zieken) kost dat extra veel energie."

Ramp

Sommige plekken zijn echter voor fietsers en wandelaars vaak een ramp. Alhoewel we in de grondwet het gelijkheidsbeginsel hebben, hoeven automobilisten meestal eenmaal (en soms twee keer) voor een verkeerslicht te wachten.

De fietsers hebben de kans om twee of zelfs drie keer rood te krijgen bij dezelfde punt. Wie bijvoorbeeld als fietser vanaf de Galileilaan in Sterrenburg 1 naar de Keplerweg rijdt, scoort vaak twee keer rood. Het is wel een duidelijke situatie, dus je kunt denken: het is nu eenmaal zo.

De automobilisten kunnen hier een keer het licht tegen hebben.... Het gehele kruispunt groen telkens voor de fietsers zou betekenen dat het maximaal een keer wachten wordt bij dit punt in Sterrenburg.

Overkampweg/Laan der VN

Een goede kanshebber om in de top 10 op de eerste plaats als rasecht stoplicht te komen is de situatie rondom de op- en afritten van de Randweg N3 met de Laan der VN en het Leerpark. 

Het is een lastige plek met verschillende verkeersstromen.  Dat is een opmerking vooraf.

Alleen het lijkt erop dat deze installaties echt verouderd is en slecht op de fietsers en wandelaars gereageerd.  Als je pech hebt, kan je drie keer (!) rood krijgen. Dat betekent dus: stoppen, knoopje indrukken en weer wachten.

Ik zag ook nog meer wonderlijke zaken gebeuren. Zo was het licht voor de voetgangers groen en de fietsers, die de zelfde kant op gingen, hadden rood. Dat klopte niet. Blijkbaar had er niemand voor de fietser op het knopje gedrukt, maar de voetganger wel. De fietser moest dus voor nilks wachten, maar de auto's stonden wel netjes te wachten.

Oprit

Ook zag ik bij de oprit naar de NS richting Papendrecht dat de fietsers vanaf de tunnel zijde (onder het spoor) groen hadden. De fietsers van de kant van het ziekenhuis hadden rood om richting Krispijn te gaan.

Een tophit is ook dat de autos voor rood moeten wachten en dat het fietslicht ook op rood staat. Als je de knop indrukt, heb je gelijk groen.

Deze situatie is wat mij betreft: Het stoplicht van het jaar.

Daarom als troost de algemene info van de fietsersbond, want Dordrecht is niet de enige plaats met stoplichten....

(INFO VAN FIETSERSBOND)

Verkeerskundigen willen dat je ‘verkeerslicht’ zegt, in plaats van ‘stoplicht’. Maar stoppen is toch vaak het resultaat.

Verkeerskundigen willen dat je ‘verkeerslicht’ zegt, in plaats van ‘stoplicht’. Maar stoppen is toch vaak het resultaat. In grotere steden (100.000 inwoners of meer) veroorzaken verkeerslichten 84 procent van het oponthoud van fietsers, zo bleek uit de Fietsbalans, het vergelijkend onderzoek naar gemeenten van de Fietsersbond. In de grotere steden stond er op bijna elke kilometer van de voor de Fietsbalans gereden routes wel een verkeerslicht. Voor fietsers is wachten voor een verkeerslicht niet alleen oponthoud, het kost ook extra energie (stoppen, weer opstappen, weer op gang komen), voor sommigen (ouderen, zwaarbeladenen, zieken) kost dat extra veel energie.

Uit onderzoek in opdracht van het Fietsberaad, een onafhankelijke raad van fietsdeskundigen, blijkt dat fietsers een cyclus (een cyclus is dat iedereen ‘groen’ heeft gehad) van 90 seconden of meer als slecht ervaren. Uit datzelfde onderzoek bleek dat gemeenten vaak te weinig aandacht hebben voor de verkeerslichten. De regeling wordt een keer geïnstalleerd maar daarna niet meer gecontroleerd, ook al zijn de verkeersstromen na een paar jaar veranderd. Ook zit er bij het ontwerp van een kruispunt zelden een verkeerslichtendeskundige (ja, die zijn er) aan tafel, waardoor sommige kruispunten zo zijn ontworpen dat het lastig is een goede verkeerslichtenregeling aan te leggen. De plaatselijke afdelingen van de Fietsersbond spreken gemeenten erop aan als verkeerslichten voor fietsers slecht zijn afgesteld.
En drukknoppen, u weet wel zo’n paaltje om het verkeerslicht te laten weten dat u bent gearriveerd, die zijn echt uit de tijd. Dat kan gewoon met een andere vorm van detectie in of op het wegdek.

Minder lang wachten voor fietsers
Fietsers hebben meer profijt van een verkeerslicht dat vaker – een kortere periode – weer snel groen voorbij laat komen dan een verkeerslicht dat heel lang op groen staat (voor automobilisten is dit anders). De maximale wachttijd mag voor fietsers in ieder geval niet langer dan 90 seconden duren, want dat irriteert fietsers enorm. Als groen langer dan 2 minuten op zich laat wachten, vermoeden veel fietsers dat er iets mis is met het verkeerslicht en stappen gewoon op.

Gemeenten kunnen de wachttijd verminderen. Bijvoorbeeld:

    Geef fietsers groen als er geen ander verkeer is. Dit lijkt simpel maar wordt niet algemeen toegepast. Het kan makkelijk met alle technische mogelijkheden (lussen detectie etc.).
    Prioriteit voor fietsers; in Haarlem kregen fietsers die een bepaald kruispunt naderden (en zich via een verklikker in het wegdek aanmeldden) groen, zodra de groenfase voor andere weggebruikers was afgelopen.
    Twee keer groen voor fietsers in een cyclus. In Tilburg werd deze truc uitgehaald. Het betekende dat de gemiddelde wachttijd met de helft terugliep, de gemiddelde wachttijd voor automobilisten nam 15 procent toe.
    AFTG- Alle Fietsers Tegelijk Groen. De naam zegt het al: alle fietsers uit alle richtingen krijgen tegelijk groen.

Alle fietsers tegelijk groen

Alle Fietsers Tegelijk Groen (AFTG). Dat klinkt als een feest voor fietsers en dat is het ook een beetje: bij groen rijden fietsers vanuit alle richtingen door. Fietsers die linksaf moeten, steken gewoon diagonaal over. In combinatie met twee keer groen per cyclus voor de fietsers levert dit flink kortere wachttijden op. Maar het is ook wennen. In Enschede zijn er meerdere kruispunten zo uitgevoerd, na twee maanden had iedereen het een beetje onder de knie. Het kan niet overal. Een kruispunt moet niet te uitgestrekt zijn, anders raken de linksaf slaande fietsers de weg kwijt. Het mag er ook niet te druk met auto’s zijn (maximaal 25.000 per etmaal) en brommers moeten op de rijbaan.

Bij een verkeerslicht in werking vervallen alle andere voorrangsregels (rechts gaat voor, haaientanden). Dat geldt dus ook voor een verkeerslicht met tegelijk groen. De voorrang tussen verschillende fietsers bij een tegelijk groen regeling is dan ook formeel niet geregeld.

De rechter heeft zich inmiddels ook over de regeling gebogen. Conflicterend groen, zoals bij deze regeling mag, vond de rechter. In een andere zaak werd een aansprakelijkheidsclaim van iemand die een ongeluk had gekregen op een kruispunt met vierrichtingengroen, niet toegewezen. Volgens de rechter was het bord met vier rondgaande pijlen en de tekst ‘tegelijk groen’ voldoende duidelijk.

(INFO fietsersbond)

Bij verkeerslichten waar detectielussen liggen, worden fietsers aangemeld voor groen zodra ze over een detectielus fietsen. Het komt soms voor dat een fietser alsnog door rood rijdt. Ook gebeurt het wel dat een fietser die vanaf de andere kant bij oranje is overgestoken, over de lus voor tegemoetkomende fietsers rijdt. Daarmee vraagt hij ook groen aan.

De verkeersregeling kijkt na een paar seconden of er nog steeds een fiets op de detectielus bij de stopstreep staat. Sta je te ver naar voren of heb je een fiets van hout of kunststof, dan heb je kans dat de detectielus je niet “ziet” en de groenaanvraag intrekt. Je krijgt dan geen groen, je wordt overgeslagen. Daarom staan er ook drukknoppen. Zodra er op de kop gedrukt is, wordt de groenaanvraag niet meer ingetrokken.

Als je een wachttijdvoorspeller ziet lopen, zal de groenaanvraag ook niet meer worden ingetrokken. Het is daarom best belangrijk  om te weten of de verkeersregeling je nog “ziet”. Dat kun je zien aan het lampje met “wacht op groen”, of aan de witte rand om de drukknop. Deze heten “terugmelding”. Als je ziet dat die kapot zijn, dan hopen we dat je het meldt...

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.