Samen zo vroeg mogelijk schulden tegengaan. Juist nu.

26 juni 2020 door Hennie van der Zouw
Samen zo vroeg mogelijk schulden tegengaan. Juist nu.

DORDRECHT - Na de zomer wordt een golf van hulpvragen verwacht van mensen die door de coronacrisis in de schulden zijn geraakt. De gemeente Dordrecht en samenwerkingspartners hechten daarom veel belang aan de uitbreiding van Vroeg Eropaf, het project dat mensen met een beginnende betalingsachterstand hulp biedt.

Het project start vanaf 1 juli 2020 in heel Dordrecht; nu loopt het alleen nog in de Dordtse wijken Crabbehof, Wielwijk en Krispijn. Wethouder Peter Heijkoop: "De gevolgen van de coronacrisis raken vooral de gezinnen die het al lastig hadden met onzeker werk en inkomen. Preventie en vroegsignalering zijn nu van groter belang dan ooit tevoren. De uitbreiding van de pilot naar de hele gemeente komt dus precies op tijd. Met het project Vroeg Eropaf krijgen we inwoners met een betalingsachterstand al vroeg in beeld en kan de gemeente op tijd hulp aanbieden waardoor veel problemen en kosten voorkomen kunnen worden."

Hoe gaat het in zijn werk?
Wanneer iemand een betalingsachterstand heeft in de huur, de zorgverzekering of het waterbedrijf ontvangt de gemeente een melding van één van de signaalpartners; Coöperatie VGZ, Zilveren Kruis, Evides Waterbedrijf en Trivire. Vanaf juli 2020 komt Gemeentebelastingen erbij.
Het stedelijk vroegsignaleringsteam van het Sociaal Wijkteam neemt dan contact op met de inwoner. Dit betekent dat de medewerkers contact zoeken met inwoners, zonder dat zij zelf aan de bel hebben getrokken. Samen kijken ze naar wat er nodig is om de betalingsachterstand onder controle te krijgen. Vroeg Eropaf biedt hulp aan; inwoners mogen zelf beslissen of ze deze hulp aannemen.

Samen tegen armoede
Het project Vroeg Eropaf is onderdeel van het programma ‘Samen tegen Armoede’ dat de gemeente samen met kerken en andere maatschappelijke partners in de stad heeft opgesteld om armoede en schulden te bestrijden.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.