Memorabel jaar Dordtse Vrijeschool viert feest

26 juni 2020 door Hennie van der Zouw
Memorabel jaar Dordtse Vrijeschool viert feest

DORDRECHT - Het schooljaar loopt bijna ten einde, en het was een heel bijzonder jaar! Zeker voor de vrijeschool, want die vierde dit jaar een jubileum. Ter gelegenheid daarvan heeft de Dordtse Vrijeschool een boekje uitgegeven.

Het gaat goed met de Dordtse Vrijeschool. Het vertrouwde gebouw aan de Dubbelmondestraat zit overvol en de nieuwe aanmeldingen blijven binnenstromen. “Komend schooljaar openen we waarschijnlijk een tweede locatie, we worden een dubbelstroom-school”, vertelt schoolleider Ria van der Kraan. Er is dus alle reden tot vrolijkheid, al waren de afgelopen maanden natuurlijk niet makkelijk door alle omstandigheden rondom corona.

Feesten
De Dordtse Vrijeschool viert ook daadwerkelijk feest: het vrijeschoolonderwijs bestaat honderd jaar, de school in Dordrecht veertig.
En feesten vieren hóórt bij de vrijeschool. “Op feesten ademen we”, zeggen ze wel. “Natuurlijk werken we ook hard, daar beginnen we elk schooljaar met frisse moed aan, maar het duurt niet lang eer het feest van Michael zich aandient: de engel die de draak heeft gedood, hij maakt ons geestkrachtig. Vervolgens komen Sint Maarten en Sint Nicolaas de kersttijd inluiden en als die periode met Driekoningen en het kaarsenfeest ten einde komt, dient de paastijd zich aan, met diverse feesten waarmee de komst van nieuw licht en leven wordt gevierd.”

Stress
Bij alle feesten horen bepaalde dingen. Je zingt een lied of gaat dansen, je maakt je mooi en roept ‘proost!’. Mooie dingen daarvoor vind je in het kleine jubileumboek, dat niet alleen over feesten gaat, maar ook over een typisch schoolvak van het vrijeschoolonderwijs: handwerken. Een schoolvak dat op andere scholen nauwelijks nog aandacht krijgt, vervult een belangrijke rol in het gedachtegoed van de vrijeschool.
En niet voor niets. Door het werken met textiel worden allerlei processen in gang gezet. Wie handwerkt, heeft bijvoorbeeld minder last van stress, een betere fijne motoriek en snapt rekensommen eerder. Maar het leukste is natuurlijk dat je er hele mooie werkstukken mee kunt maken!
Alle werkstukken in het boekje zijn helder beschreven en van eenvoudige materialen gemaakt in niet te moeilijke technieken.

Het boekje is geschreven door vrijeschool vakdocent handwerken Anne Nies Keur en staat vol met prachtige foto’s en mooie illustraties.

Een heel leuk boekje voor iedereen die zin heeft in handwerken en iedereen die benieuwd is naar het hoe en waarom van deze technieken binnen het vrijeschoolonderwijs. Bij verschillende Dordtse winkeliers is het boekje te koop, maar het kan ook besteld worden via administratie@dordtsevrijeschool.nl. Het kost € 6,50.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.