Gertjan Kleinpaste en Wim van Pelt openen Knotwilg aan Grote Spuistraat met collectie kunstenaar Arie Wols

02 juli 2020
Gertjan Kleinpaste en Wim van Pelt openen Knotwilg aan Grote Spuistraat met collectie kunstenaar Arie Wols

DORDRECHT - Gertjan Kleinpaste en Wim van Pelt hebben een nieuwe winkel geopend aan de Grote Spuistraat 10. Het heet de Knotwilg, een knipoog naar de naam van het atelier van Arie Wols (1945 – 1998). De collectie van Wols, die nu opgeslagen is bij het culturele ontmoetingscentrum DOOR, verhuist naar deze plek. Daarnaast wordt de collectie van Jaap Nederlof en werk van Ina Rogge en andere moderne Dordtse artiesten getoond. De verwachting is dat de Knotwilg op 6 juli wordt geopend.

Bij DOOR, op de tweede verdieping, zijn Gertjan en Wim hard aan het werk om alles te verhuizen. Dat is nog een hele klus. Alleen van Wols zijn er al zo’n drieduizend werken. Wim heeft twee jaar geleden de collectie opgekocht en Gertjan helpt met het beheren ervan.

Zichtbaarder
“Bij de Grote Spuistraat zijn we gelijk wat zichtbaarder”, legt Wim de keuze voor de nieuwe winkel uit. “Dat is inderdaad het doel”, vult Gertjan aan. “Ik begon steeds meer te denken: We zijn niet zichtbaar genoeg. Dan weten mensen niet hoeveel moois hier staat. Er staan redelijk wat panden leeg in de binnenstad. Toen kwamen we bij het pandje terecht dat we nu huren. Dat is prijstechnisch aantrekkelijker dan bijvoorbeeld in de Voorstraat. Je wil een winkelpand hebben met een etalage, waar mensen naar binnen kunnen kijken. Zo kunnen ze zien wat er is en nieuwsgieriger worden dan bij DOOR in een dicht atelier, waar je geen enig idee opbouwt van wat er allemaal staat.”

“Het oeuvre van Wols is zo ongelooflijk breed, veelzijdig en goed, dat mensen het veel meer moeten gaan zien”, zegt Gertjan gedreven. Naast het promoten en tonen van het werk van Wols is de verkoop ervan ook een doel. Wim: “Ik wil ooit wel van de kosten af, dat het zich een beetje terugverdient. Omdat het zo’n grote hoeveelheid is, heb ik ruimtes nodig. Je moet die huren. Met de verkoop van schilderijen moet ik dat eruit kunnen halen.”

Waanzinnig aantrekkelijk
Gertjan legt zijn belangstelling voor het werk van Wols uit. “Ik vind hem heel veelzijdig. Het is een hele gepassioneerde gedreven kunstschilder geweest met een grote variëteit aan onderwerpen en stijlen. Je ziet wel meteen dat het een Arie Wols is. Het is waanzinnig aantrekkelijk werk gewoon.” “Sommige mensen denken aan Dalhi, en anderen aan Rembrandt”, vult Wim aan. “Hij was dag en nacht met schilderen bezig, dus oefende hij vanzelf en was flink aan het experimenteren. Daar komen al die stijlen vandaan. Ik houd van zijn landschappen. Wat ik ook leuk vind zijn zijn cartoons.” ”Ja die zijn wel heel geestig”, beaamt Gertjan. “Ik houd van zijn portretten.” Hij kijkt het atelier rond en wijst naar een portret van een boer. “Als ik zo’n kop dan zie. Dat vind ik zo gaaf gemaakt. Zijn naaktschilderijen vind ik ook geweldig.”

“Het zijn niet alleen maar schilderijen”, verteld Gertjan. “We hebben ook litho’s en etsen. Dat betekent straks in de winkel, dat we voor iedere portemonnee - dat is ook wel één van de doelen die we nastreven - een aantrekkelijk, leuk, uniek werk te koop hebben. Voor mensen die graag iets aan de muur hebben en net iets voorbij een poster denken.” “Voor 50 euro heb je al iets en dan heb je topkwaliteit”, vult Wim aan. Gertjan: “We hebben ook werken die honderden euro’s kosten, maar we hebben voor iedere portemonnee kunst.”

Schuin oog
Wim heeft niet zo veel met kunst, naar eigen zeggen. “Maar ik kan best wel goed schrijven. In het schrijven zit mijn creativiteit. Kunst op zich.. ik kijk er wel eens met een schuin oog naar. Maar ik ben niet echt een kenner. Toen de collectie van Arie Wols beschikbaar kwam, die vond ik mooi. Het viel bij mij in de smaak. Toen ben ik er warm voor gaan lopen.” “Ik ben wel echt geïnteresseerd in kunst”, vertelt Gertjan. “Zonder dat ik mezelf een ongelooflijke kenner noem. Ik ben van jongs af aan al heel geïnteresseerd in schilder- en tekenkunst. Ik liep met mijn ouders en daarna met mijn kinderen graag door een museum heen. Het houdt me mijn leven lang al bezig.”

Buschauffeur
“Het kwam goed uit, ik was net gestopt als buschauffeur, twee jaar geleden”, vertelt Wim. “Toen kwam dit op mijn pad. Dat heeft mijn leven behoorlijk verrijkt. Opeens kwam ik in aanraking met allerlei mensen die Arie hebben gekend, die verkering met hem hadden gehad, die voor hem geposeerd hebben. Ik kom regelmatig bij andere kunstenaars inmiddels, tot aan Amsterdam toe. Ik heb er een kleurrijk leven door gekregen.”

Op de tijd bij DOOR kijken de mannen met plezier terug. Gertjan: “De vibe bij DOOR is heel goed. Het is creatief, het is fijn en leuk. Daar ben ik heel blij mee. In dat opzicht vind ik het jammer hier te vertrekken, want de sfeer is gewoon hartstikke goed. Maar langs een andere weg kom ik nog regelmatig bij DOOR. Dus dat komt wel goed. Die creativiteit heeft de stad gewoon hard nodig.” Wim heeft zelfs een tijdje deel uitgemaakt van het bestuur van DOOR.

Private shoppen
De winkel gaat op afspraak open. Gertjan: “Dan kun je private shoppen. We doen de winkel open en helpen je.” “Ik zit eraan te denken om van woensdag tot met zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur te zitten”, zegt Wim. “Maar het is ook wel praktisch om op afspraak te werken.” Voor een afspraak kun je Gertjan bellen op 06 22885604 of mailen: gertjan@dordttalk.com. Of bel Wim: 06 51294489, email: wjcvanpelt@outlook.com.

Expo Jaap Nederlof
Zondagmiddag 5 juli is er om 15.00 uur een opening van de overzichtstentoonstelling van schilderijen van Jaap Nederlof. Deze vindt plaats bij DOOR, aan de Spuiboulevard 220. Er is een optreden van Francesco Daniël en Gertjan Kleinpaste houdt een kort welkomstwoord. De expositie is tot 19 juli.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.