Ds, Klaas Beuckens zwaait woensdag af als ziekenhuispredikant Dordrecht

16 januari 2012

DORDRECHT – Ds. Klaas Beuckens (64) neemt woensdagmiddag afscheid als pastor van het Albert Schweitzerziekenhuis.  Hij was, door zijn sociale betrokkenheid, tien jaar een bekend en vertrouwd persoon op veel plekken in het ASZ.  Beuckens speelde een  rol bij de uitbreiding van het ziekenhuis, waardoor de zondagse kerkdienst een nieuwe plek kreeg. Vrijwilligers van verschillende kerken maken elke week de kerkdiensten mogelijk met voorgangers uit verschillende kerkelijke stromingen.

Verder was Beuckens ook betrokken bij de interreligieuze stilte ruimte in het ziekenhuis, die in het verre verleden nog is bedacht door PvdA kamerlid, Wijnie Jabaaij.

In het personeelsrestaurant begint daarom woensdagmiddag 18 januari om half vijf een receptie.

Stad
Beuckens is in de stad Dordrecht door zijn vele activiteiten iemand, die niet alleen binnen de Protestants Kerk Nederland (PKN) bekend is. De van oorsprong Hervormde dominee, die Noorderkerk, Petruskapel en Wilhelminakerk diende of dient, had een open oog voor de oecumene en ook andere wereldgodsdiensten.   Daarom speelde Beuckens een rol bij centrum de Buitenwacht en gaf speciale cursussen om elkaar vanuit verschillende tradities elkaar toch te begrijpen.

Beuckens  was dan ook jarenlang voorzitter van de Raad van Kerken. Vanuit die rol stimuleerde hij in 2008 de actie om de Dordtse verzetspsalm 43 op zondag 4 mei 2008  in alle kerken aandacht te geven. Hij was ook vanaf 1998 betrokken bij de interreligieuze viering voor de dodenherdenking, die tot 2010 mogelijk bleek te zijn in Dordrecht. Daarna ging de raad voor levensbeschouwing, waarvan Klaas de voorzitter was, ter ziele.

Ook zet ds. Beuckens zich al vijf jaar in voor de komst van een Exodushuis in de regio, waarvoor eerst geld was van het rijk. Op zijn manier was hij betrokken boos, toen bleek dat dit opvanghuis voor ex-gedetineerden niet in Papendrecht mocht komen. Volgens regionaal overleg, binnen de Drechtsteden, was Papendrecht aan de beurt om deze vestiging wel te realiseren.

Het Platform dak- en thuislozen liet de gemeenteraad van Dordrecht daarop bij monde van voorzitter Hans Berrevoets weten, dat door gebrek aan regionale samenwerking en de rol van Papendrecht wellicht subsidie van het rijk is verspeeld, want minister Opstelten houdt nu de hand op de knip in verband met landelijke bezuinigingen. De gemeenteraadsfracties in Dordrecht van CDA en D66 hebben over de gang van zaken rond het Exodushuis samen vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht in de hoop dat er toch perspectief komt voor deze preventieve voorziening.

Klaas Beuckens wordt op 7 juni 65 jaar. Als predikant van de Wilhelminakerk en de Petruskapel gaat hij nog door tot zijn afscheidsdienst op zondag 3 juni 2012. Deze kerkdienst is in de Wilhelminakerk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.