Dordtse predikant met groot sociaal hart, Klaas Beuckens, overleden

02 juli 2020
Dordtse predikant met groot sociaal hart, Klaas Beuckens, overleden

DORDRECHT / AMERSFOORT - Ds. Klaas Beuckens (1947-2020)  - meer dan een kwart eeuw in Dordrecht actief en met Dordtenaren verbonden, is afgelopen weekeinde na een ongeval overleden. 

Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in Amersfoort, maar bleef in herinnering als predikant met een groot sociaal hart en met een open oog voor andere levensbeschouwingen.

Het afscheid van Klaas is op 3 juli: de Orde van Dienst voor de dankdienst staat op de website van de Bergkerk staat, zodat deze is te downloaden (www.bergkerk.nl).

De stadspredikant van Amersfoort - Diederiek van Loo - zal de dienst leiden. De stadspredikant wil als sociale predikant een verbinder zijn: ,,Iedereen doet ertoe.’’  In zijn sociale activiteiten had Beuckens dit in Dordrecht ook voor ogen.

Beroepen

In 1989 kwam Dordrecht op zijn pad toen hij als predikant werd beroepen. Dat was voor de kerkgeschiedenis van de stad een historisch moment.

Hij werd voor het eerst door hervormden en gereformeerden gezamenlijk  beroepen voor de Noorderkerk (Hervormd) en de Petruskapel (Gereformeerd). Daarvoor werd ook een gemeenschappelijke kerkeraad gevormd met deelkerkenraden rond de Noorderkerk en de Petruskapel.

Uiteraard moest daarvoor, vooruit lopend op latere samenwerkingen en fusies tussen gereformeerd en hervormd op het eiland van Dordrecht een federatieovereenkomst worden gesloten. Later zei Beuckens daarover: . “In de praktijk hebben we daar nauwelijks last van gehad."

Wilhelminakerk
Het verhaal van de Noorderkerk (die later werd verkocht) en de Petruskapel ging later verder onder de vleugels van de Wilhelminakerk. Deze kerk stond in de gereformeerde traditie en werd zo een protestantse gemeente.

Beuckens, die in 2014 gelijk met zijn vrouw Martha koninklijk werd onderscheiden, leeft in herinneringen voort als een predikant met een groot sociaal hart. Dat hij tot zijn pensioen was hij tevens lange tijd ook geestelijk verzorger in het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) . Dat paste geheel bij zijn karakter om betrokken te zijn bij medemensen ongeacht hun afkomst.

Raad van Kerken
Als voorzitter van de Raad van Kerken - nu platform Dordtse kerken - zocht hij tot tien jaar geleden vooral verbindingen op het christelijke deel, maar ook met andere wereldgodsdiensten. Hij organiseerde activiteiten vanuit de Buitenwacht in Krispijn, dat als centrum vanuit solidariteit vanaf 1982 verbindingen zocht met alle culturen. Drie theologen (Gerrit Jan van der Kolm, Jan Hylkema en Leendert Verzijden) stonden met hun vrouwen aan de wieg. Klaas herkende deze geschiedenis.

Hij werd in 2001 de laatste voorzitter van de Dordtse raad voor levensbeschouwingen, die nauw verbonden was met diit Centrum de Buitenwacht. Het draagvlak voor de raad brokkelde alleen langzaam af en in 2010 was de laatste bijeenkomst.

Voor Klaas Beuckens bleef het zoeken van verbindingen in zijn leven wel de weg.

Zo herinneren mensen zich nu ook, dat Klaas ook jarenlang voorzitter is geweest van de Stichting voor godsdienstonderwijs op de Openbare Basis School

Vanuit zijn sociaal, bewogen hart bracht hij het zoeken van verbindingen onder de paraplu van de raad voor levensbeschouwingen op de volgende manier vijftien jaar geleden onder woorden

"In onze stad met vele culturen zijn alle levensbeschouwelijke groeperingen minderheden geworden. Dikwijls hebben godsdiensten en levensbeschouwingen tegenover elkaar gestaan. Ook nu nog helaas.

Sinds 11 september 2001 lijken de tegenstellingen tussen godsdiensten opnieuw scherper te worden.

De scheidslijnen in de samenleving dreigen steeds meer langs godsdienstige grenzen getrokken te worden. Gegroeid evenwicht tussen bevolkingsgroepen komt onder druk. De samenleving valt verder uiteen.

Wij kunnen ons vandaag een dergelijke opsplitsing niet meer veroorloven. Steeds vaker ontdekken wij dat er juist meer is dat ons bindt dan dat ons scheidt.
Geen enkele godsdienst of levensbeschouwing predikt haat of onverdraagzaamheid. Meer dan ooit is er behoefte aan samenwerking tussen levensbeschouwingen. Daarom hebben wij de Raad van levensbeschouwingen in Dordrecht opgericht."

Eind van de week wordt ds. Beuckens vanuit de Bergkerk in Amersfoort begraven. Deze dankdienst voor zijn leven heeft een besloten karakter. Klaas en zijn vrouw Martha zijn met deze kerk verbonden.

Kerknieuws brengt het nieuws over het overlijden van Klaas Beuckens op de volgende wijze:

Amersfoort | 28 juni | Klaas Beuckens (geboren 7 juni 1947). Hervormd predikant Staveren (1976), Borne (1981), Dordrecht (1989, vanaf 2002 ook geestelijk verzorger Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht). Emeritaat: 2012.

Zijn afscheidsdienst als predikant van de Wilhelminakerk en de Petruskapel was  zondag 3 juni 2012. Deze dienst was in de Wilhelminakerk. De twee kerken - waarmee Klaas beuckens zo verbonden was, zullen hun predikant komende zondag herdenken.

De website geloven in de delta meldt nog: In de rouwbrief staat onder zijn naam: ‘Verbi divini minister’, wat zoveel betekent als ‘Dienaar van Gods woord’. En dat was hij ten voeten uit: een verbinder pur sang, een sociaal bewogen mens in dienst van God.

De in Leeuwarden geboren Klaas Beuckens (7 juni 1947) was ruim een kwart eeuw werkzaam in Dordrecht en zeer geliefd op de Zuid-Hollandse eilanden. In 2014 werd hij samen met zijn vrouw Martha koninklijk onderscheiden. Na zijn emeritaat in juni 2012 verhuisde hij naar Amersfoort, maar op het eiland Dordrecht staat hij nog steeds bekend als predikant met een groot sociaal hart en een open oog voor andere levensbeschouwingen, een Fries in Holland, de man die de kunst verstond om op een bijzondere wijze het geloof te presenteren en de oecumene een warm hart toedroeg. Bij zijn afscheid als predikant typeerde hij zijn werk aldus: ,,In 1975 begon ik in Friesland in een zwarte toga, sinds 2001 draag ik een witte toga. Als voorganger ben je ook voorbijganger.’’

En verder op de website:

Oud-collega emeritus predikant Ries den Dekker uit Dordrecht, die hem al kende sinds ze samen in Friesland stonden (Beuckens in Staveren, Den Dekker in buurgemeente Koudum) vertelt dat Beuckens altijd zeer betrokken was bij de kanslozen aan de onderkant van de samenleving en al heel vroeg verbindingen legde. "Al sinds hij in Borne stond was hij als een pionier bezig om contacten te leggen met bijvoorbeeld Moskeeën, nog voordat dit door de actualiteit nodig werd.’’

IKOS
Het bestuur van het IKOS meldt nog via voorzitter ds. Riet Boogaard mailt nog: Klaas is 16 jaar Voorzitter geweest van het IKOS. Zo heet die Stichting voor godsdienstonderwijs op de Basisscholen. 
Riet Boogaard, die Klaas is opgevolgd, schrijft:    


'..... Namens IKOS-Dordrecht heeft Ruth Driesprong een condoleance gestuurd. Klaas is 16 jaar met liefde en inzet voorzitter geweest van deze stichting, wat niet zo heel erg bekend is. Hij heeft dit stukje werk ook met erg veel vreugde gedaan. Ik ben hem opgevolgd en heb daarin alleen zijn afscheid meegemaakt.'

Vrijdag 3 juli wordt in de Bergkerk in Amersfoort vanaf 11.00 een dankdienst voor zijn leven gehouden. De stadspredikant van Amersfoort, ds. Diederiek van Loo, zal de dienst leiden.

In verband met een beperkt aantal zitplaatsen is de dienst besloten, maar wel te volgen via www.kerkdienstgemist.nl. De teraardebestelling is om 15.00 uur op de algemene begraafplaats Ypecolsga (nabij Woudsend, aan de N928). Bij deze bijeenkomst in de buitenlucht is iedereen welkom.

Het PKN kerkblad zal ds. Klaas Beuckens in de komende editie van 10 juli herdenken. In het AD/DD werd  1 juli aandacht besteed aan het overlijden van de sociale predikant. Dat bericht staat ook op de website van de krant. Ook het ND en RD hebben er een bericht over.

(tekst Hans Berrevoets)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.