Partners slaan handen ineen voor toekomst binnenstad Dordrecht

06 juli 2020 door Hennie van der Zouw
Partners slaan handen ineen voor toekomst binnenstad Dordrecht

DORDRECHT - Pandeigenaren, ondernemers en gemeente Dordrecht slaan de handen ineen om de Dordtse binnenstad een gezonde toekomst te bieden. Dat hebben ze op 1 juli in een gezamenlijk overleg besloten. Juist nu, met de coronacrisis zijn de uitdagingen voor de binnenstad groot. Dat kan via innovatie, omgaan met stoppende bedrijven en slim ruimtegebruik. Daartoe willen alle partijen de schouders eronder zetten.

Met deze eerste stap kijken de partijen uit naar structurele samenwerking en goede gezamenlijke projecten gericht op een sfeervolle openbare ruimte, leuke en passende evenementen, minder leegstand en innovaties.

''Als gemeente hebben we beperkte mogelijkheden om grote veranderingen in de binnenstad te realiseren. Je moet dit echt samen doen. Met pandeigenaren en met ondernemers kunnen we het aanbod versterken en slimmer gebruik van de ruimte doorvoeren.'', aldus Piet Sleeking, die samen met Maarten Burggraaf namens het college van burgemeester en wethouders aanwezig was.

De plotselinge veranderingen door de coronamaatregelen onderstrepen het belang van samenwerken in de Dordtse binnenstad. De opgebouwde samenwerking van het afgelopen jaar tussen de betrokken binnenstadpartners bewijst haar nut. Dankzij de korte lijnen kon er snel en adequaat gereageerd worden op de ontwikkelingen. Nu willen alle partners deze samenwerking bestendigen. Om te beginnen met binnenstadondernemers, gemeente en pandeigenaren. Dordrecht Marketing is als adviseur betrokken. Ook bewoners van de binnenstad en de culturele instellingen spelen een belangrijke rol.

Het doel van de samenwerking is dat de binnenstad een levendig en vitaal onderdeel van de stad is en blijft. Zowel in de huidige tijd van 1,5 meter, maar ook daarna. ''Daarbij houden we ook rekening met minder aanbod door het stoppen van bedrijven en de mogelijkheid om bedrijven van buiten de binnenstad zich in het kernwinkelgebied te laten vestigen. We moeten samen strategieen bedenken voor de aanpak van leegstand en het veranderende aanbod. Waar is wonen een oplossing en waar juist niet. Hoe kunnen bezoekersstromen gereguleerd worden en hoe kan een gezonde boterham verdiend worden,'' aldus Pieter van Loon, namens de pandeigenaren.

Wij zijn meer dan een verzameling winkels, horeca, warenmarkt en musea. Wij zorgen samen voor een reden om de binnenstad te bezoeken. De corona-tijd laat ons zien dat we zo afhankelijk zijn van onze bezoekers dat wij graag meedenken en meebeslissen. Dat vraagt wat van ons als ondernemers maar ook van de overheid. Wat mag waar, en hoe kunnen we evenementen het beste inpassen. Wij hebben ideeen zat en willen graag mee-investeren in onze schitterende binnenstad,'' aldus Arien van Pelt, voorzitter POBD, die samen met Bert Braanker en Dennis van Buuren namens de ondernemers aanwezig waren.

De partijen willen tot een duurzaam en professioneel Bureau Binnenstad Dordrecht (werktitel) komen. Onder begeleiding van adviesbureaus Ik Onderneem! en BRO is daar de afgelopen tijd hard aan gewerkt. Dit bureau werkt slagvaardig samen en voorkomt dubbel werk of 'langs elkaar' werken. Om zo een gezamenlijk antwoord te geven op het veranderende consumentengedrag en strategische keuzes te maken in de ontwikkeling van de binnenstad.

De invulling van een vitaal kernwinkelgebied lijkt van nog groter belang. Welke functies op welke plekken dragen bij aan een bruisende binnenstad? De betrokken binnenstadpartners willen hierin gezamenlijk oplopen om te zoeken naar passende en gedragen oplossingen. Zodat de Dordtse binnenstad meebeweegt in de veranderende samenleving en een aantrekkelijke plek blijft voor de eigen inwoners, bezoekers uit de regio en toeristen van daarbuiten.

''Als pandeigenaar zorg je eerst voor je eigen panden. Maar als onze buren leeg komen, of hele straten, dan is dat slecht voor een stad. Als groep pandeigenaren zetten wij in op een interessant centrum. Dat vraagt om transformatie van leegstaande panden, keuzes in vestigingsmogelijkheden. Dit kunnen we niet alleen, alle vernieuwingen zullen moeten passen in het beleid. De samenwerking levert nu al efficientie op.'' aldus Bas van Pelt, die samen met Pieter van Loon en Roely Bartelts als trekker van de denktank vastgoed aanwezig was.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.