Bewoners in Dordrecht ervaren overlast van coffeeshops

07 december 2011

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft via een bewonersonderzoek inzicht gekregen in de overlast van coffeeshops. Een van de belangrijke conclusies is dat bewoners vaak overlast ervaren van de coffeeshops. In de gemeente zijn in totaal zeven coffeeshops. De overlast bestaat uit parkeer- en geluidsoverlast en vervuiling op straat. 

Het onderzoek is een van de nieuwe maatregelen uit het coffeeshopbeleid zoals dat door de gemeente in juni 2011 is aangenomen. 
De burgemeester heeft de exploitanten van de coffeeshops aangesproken op de resultaten van het onderzoek.
 
Resultaten onderzoek 
Uit het onderzoek kunnen we concluderen dat twee derde van de omwonenden overlast ervaart van een coffeeshop. Een van de coffeeshops springt er in positieve zin uit. Het gaat om Cabo Negro op het Bagijnhof. Van deze coffeeshop ervaren omwonenden wel eens overlast, maar dit staat niet in verhouding tot de overlast die wordt ervaren van de andere coffeeshops. Zo blijkt uit het onderzoek ook dat omwonenden van de coffeeshops Ali Baba (Voorstraat), Roots Corner (Spuiweg), Joy/Muis (Wijnstraat en Gravenstraat) en ’t Geeltje (Sint Jorisweg) het meest overlast ervaren. Coffeeshop ’t Geeltje is sinds 6 december tijdelijk gesloten in verband met overlastklachten. De sluiting vindt plaats op basis van klachten van omwonenden en constateringen van politie en toezicht buiten dit onderzoek om. 
 
Belangrijke conclusie uit het onderzoek is ook dat de meeste omwonenden die overlast ervaren, dit niet voldoende melden bij de betreffende coffeeshop. De gemeente hoopt dat omwonenden dat na dit onderzoek wel gaan doen. Ze kunnen daarvoor ook contact opnemen met de politie. Het onderzoek is te vinden op de website www.dordtveilig.nl. 
 
Onderzoek
Het bewonersonderzoek is uitgevoerd in de zomer van 2011 door Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD). Het gaat om een 0-meting. De gemeente is voornemens om dit onderzoek over twee jaar te herhalen.
 
De gemeente Dordrecht heeft in juni 2011 nieuw coffeeshopbeleid vastgesteld. Een van de maatregelen in dit vernieuwde beleid is dat er een (anoniem) onderzoek zou plaatsvinden onder direct omwonenden van coffeeshops, waarbij specifiek gevraagd zou worden naar de mate van overlast. De respons op het onderzoek was hoog.
 
De coffeeshophouders zijn geïnformeerd over (de resultaten van) het onderzoek. De burgemeester heeft daarbij zijn enorme ontevredenheid geuit over de resultaten en hen aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Immers het voorkomen en beperken van overlast is een van de primaire verantwoordelijkheden van de exploitanten van de coffeeshops. Indien de coffeeshophouders zelf hun verantwoordelijkheid niet nemen, zal de gemeente Dordrecht maatregelen nemen.
 
 
 
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.