Coffeeshop Indica blijft gesloten

05 december 2014
Coffeeshop Indica blijft gesloten

DORDRECHT - In verband met het recente schietincident in de omgeving van de coffeeshop was Indica gesloten van 21 november tot en met 4 december. Burgemeester A.A.M. Brok ziet in dit incident geen aanleiding om de coffeeshop langer gesloten te houden. Er zijn echter andere incidenten geweest. Bovendien zijn de exploitatievergunning en gedoogbeschikking van de coffeeshop verlopen. De burgemeester heeft gelet hierop het voornemen om de coffeeshop toch gesloten te houden. Coffeeshop Indica blijft vanaf 5 december dus voorlopig dicht.

Incidenten
In september 2014 zijn bij een controle een verboden vlindermes en een handelsvoorraad hennep en Hashish van in totaal meer dan 1 kilo in de coffeeshop aangetroffen. Voor het eerstgenoemde incident geeft de burgemeester de exploitant conform het Handhavingsbeleid horeca en alcohol nu een waarschuwing. Vanwege het laatstgenoemde incident heeft hij het voornemen om de coffeeshop voor drie maanden te sluiten.

Geen exploitatievergunning en gedoogbeschikking
De geldige exploitatievergunning en de gedoogbeschikking van Indica zijn verlopen. Deze documenten zijn belangrijk omdat een coffeeshop slechts gedoogd wordt onder strenge voorwaarden. Indica heeft niet op tijd een nieuwe vergunningaanvraag ingediend. Een aanvraag is op dit moment wel in behandeling. Nu er naar verwachting een BIBOB-onderzoek noodzakelijk is en er derhalve nog geen zicht is op verlening van de exploitatievergunning en gedoogbeschikking, heeft de burgemeester het voornemen bekendgemaakt dat de coffeeshop ook gelet hierop gesloten moet blijven. In beginsel kan hij in verband met deze overtreding een sluiting van 12 maanden opleggen. Nu Indica tot de gedoogde coffeeshops behoort, is de burgemeester van plan om Indica gesloten te houden zolang niet op de aanvraag van de coffeeshop is beslist.

Handhaving van de overtredingen
Op grond van zowel het Gedoog- en handhavingsbeleid van de gemeente als het Handhavingsbeleid horeca en alcohol worden de sancties van de bestuurlijke maatregelen met betrekking tot de overtreding van de Opiumwet, het in het pand aanwezig zijn van een verboden wapen en het ontbreken van de exploitatievergunning en gedoogbeschikking niet bij elkaar opgeteld, maar wordt de  zwaarste sanctie opgelegd. Dit is de sanctie vanwege het ontbreken van de exploitatievergunning en gedoogbeschikking.

Per saldo betekent dit dat de burgemeester de coffeeshop wil sluiten voor de duur die nodig is om op de nieuwe aanvraag te beslissen met een minimum van drie maanden in verband met de overtreding ten aanzien van de handelsvoorraad. Indica wordt in de gelegenheid gesteld op dit voornemen een zienswijze naar voren te brengen. De burgemeester zal omstreeks eind december een definitief besluit nemen.

Op dit moment zijn er – zonder coffeeshop Indica - in Dordrecht 4 coffeeshops open.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.