maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Wethouder Piet Sleeking opent Dubbeldamse fotoexpositie na eerst thuis de Dubbeldamse vlag uitgestoken te hebben.

2 juli 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT -  Voordat wethouder Piet H. Sleeking in het Stadskantoor van Dordrecht de fotoexpositie Dubbeldam toen en nu opende, had hij thuis eerst de Dubbeldamse vlag uitgestoken.

De voorman van Beter voor Dordt (BVD) heeft na 42 jaar de Dordtse binnenstad verruild voor de rust, de ruimte en het groen van Dubbeldam. Hij wees er wel ook in het verre verleden nog Dubbeldamse wortels te hebben. Daarmee wilde hij ook de eigenheid van Dubbeldam, eens tegenover Dordrecht en nu ermee verbonden - onder woorden brengen.

De activiteiten rondom Dubbeldam en Dordrecht vond Sleeking positief om de saamhorigheid op het eiland van Dordrecht te vertserken.

Kleurrijke

Op de dag dat Dubbeldam vijftig jaar geleden onderdeel werd van de gemeente Dordt deed hij graag mee aan de kleurrijke herdenking met de mooie Dubbeldamse vlag. Hij bleek niet de enige in Dubbeldam te zijn, die zo stil stond bij het feit dat Dubbeldam tot en met 30 juni 1970 een zelfstandige gemeente was. Ook het oude raadhuis wordt zo even een aantal dagen herkenbaar. Ook bij het torentje van het Stadhuis van Dordrecht zijn de Dordtse vlaggen en de Dubbeldamse vlaggen nog even te zien.

Toen ging het alles tussen 1871 en 1970. In 99 jaar raakte Dubbeldam als zelfstandige gemeente steeds meer grond kwijt tot 1 juli 1970.

Hoe het  was gegaan? Lees daarvoor Jaap Bouman in AD De Dordtenaar, aldus Sleeking in het begin van zijn openingstoespraak. Het woord annexatie van Dubbeldam door het machtige Dordt viel wederomdeze week wederom, maar toen werd het soms verhuld.

Bouman

Jaap Bouman in Dordt Eigen-Aardig: ,,Om uit te kunnen breiden, pikte Dordrecht door grenswijzigingen steeds weer stukken grond van Dubbeldam in. Over een volledige annexatie werd door Dordrecht nauwelijks gesproken, als de grens maar werd opgerekt. Maar na 1947 was Dordrecht het wel zat. Er gingen steeds meer stemmen op stad en dorp samen te voegen. Om de Dubbeldammers niet al te veel op de kast te jagen, werd het woord annexatie liever niet gebruikt."

* De Dubbeldamse vlag en de Dordtse vlag verhullen nog even de expositie terwijl Hans Berrevoets, die met Wim vd Pol activiteiten rond 50 jaar Dubbeldam bij Dordrecht stimuleerde, het welkomswoord spreekt.  Op de voorgrond luistert wethouder Marco stam.

* De  hal van het Stadskantoor even een beetje voor Dubbeldam.  ,,Dubbeldam is uniek, want geen andere wijk is ooit een zelfstandige gemeente geweest", zo citteerde Berrevoets nog wethouder Stam.

* Wethouder Piet Sleeking voor de twee vlagen.

* Wethoder Sleeking wijst op de film van een minuut waarbij burgemeester Wouter Kolff de Dubbeldamse vlag naar het Dordtse stadhuis brengt. Op internet is deze snelle reis van Dubbeldam naar Dordrecht nog te bekijken.

* Samen de onthulling: links Berrevoets en rechts Sleeking.

Een eerste blik.

* Piet Sleeking krijgt Dubbeldamse wijn....

* Een directe blik op toen en nu

* Wethouder Sleeking vindt dat Hans Berrevoets net als Wim vd Pol een waardering verdiend.

* Dordrecht en Dubbeldam samen in top bij het Stadhuis waar op 2 juli 1970 de nieuwe raad voor het eerst bijeen kwam. Toen begon de latere wethouder Piet Janse (PvdA) als fractievoorzitter. In de eerste rij zat ook nog Johan Bouman, die tot jun i 1970 in de Dubbeldamse raad zat.

De volle glorie van samen stad zijn. Welke wijk zou de eigen historie zo ook niet willen laten wapperen samen met de vlag van Dordrecht? In elk geval kan Stadspolders veertig jaar historie vieren en herdenken, maar dat is een wijk op eens Dubbeldamse grond....

Sleeking ziet dit beeld als teken van verbondenheid en saamhorigheid. Wie heeft een idee voor een vlaggen parade van ruime Dordtse betekenis?

De Dordtse historische kalender toekomstige mogelijkheden daarvoor al vanaf 2010 t met jaartallen......

Foto's: Wim van de Pol.

Lees meer over:

expositie foto
Deel dit bericht met je vrienden!