Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Burgemeester Wouter Kolff brengt Dubbeldamse vlag van raadhuis naar de top van het Stadhuis van Dordrecht' Dubbeldams raadhuis/gemeentehuis tot 30 juni 1970, 23.59,59
01jul

Burgemeester Wouter Kolff brengt Dubbeldamse vlag van raadhuis naar de top van het Stadhuis van Dordrecht

DUBBELDAM/DORDRECHT -  Aan de gevel van het voormalige raadhuis van de tot 1 juli 1970 zelfstandige gemeente Dubbeldam wappert vanaf vandaag de Dubbeldamse vlag.

De Dubbeldamse vlag maakte in handen van burgemeester Wouter Kolff tevens  tijdelijk een reis naar het Stadhuis van Dordrecht om te kunnen wapperen boven de oudste stad van Holland.

De honderdste burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, trad zo duidelijk niet in de voetsporen van zijn voorganger mr. J.J. van der Lee (1918-2013) die een halve eeuw geleden in Dubbeldam langs kwam om de sleutels van het dorp op te halen in het raadhuis. Zo werd toen de annexatie in de media gesymboliseerd.

Kolff bracht Dubbeldam symbolisch bij het Dordreht van nu met gevoel voor humor  zoals uit een korte film van een minuut  blijkt. De film begon zwart/wit en kreeg uiteindelijk meer kleur toen Dubbeldam wapperde met zicht op de Grote kerk als symbool van alle eeuwen van Dordrecht. Fotograaf Wim vd Pol legde de tocht voor Dordrecht.net in beelden vast.

Vandaag op 1 juli ging deze korte film om 9 uur in premiere op verschillende kanalen op internet.

Uiteindelijk laat .Kolff met een lach de vlag zien voor het Stadhuis van Dordrecht (zie foto). Op de film stapt hij direct binnen.

De vraag is: welke huidige wijk van Dordrecht heeft net zo'n karakter als het oude, eens zo zelfstandige Dubbeldam om ook een ereplek te verdienen naast de Dordtse vlag op het huidige stadhuis? In elk geval heeft Dubbeldam een historische stichting Oud Dubbeldam met meer dan vijfhonderd donateurs. De verenging Oud-Dordrecht heeft het gehele eiland als historisch werkgebied.

Ruggen

Toen in 1970 stonden Dordtenaren en Dubbeldammer veel meer met de ruggen naar elkaar toe. Alhoewel: Wie gisteren de reportage op  RTV Dordrecht en RTV Rijnmond zag, die Thijs Blom maakte op de markt rondom het Damplein, hoorde niet onmiddelijk Dubbeldammers met liefde over Dordrecht praten.

De tocht van de huidige eerste burger met vlag van is in elk geval  bedoeld om bruggen te slaan. Drie wethouders (Maarten Burggraaf en Marco Stam 30 juni) en Piet Sleeking (1 juli) werken daarom ook mee aan activiteit rond Dubbeldam 1970-2020.

Herinnering

De vlag als herinnering aan de bijzondere plek van Dubbeldam in de geschiedenis van het eiland kan daarom vandaag naast de rood-witte-rode vlag van Dordrecht wapperen vanaf het hoogste punt van het stadhuis van de oudste stad van Holland.

Dubbeldam en Wieldrecht en de Mijl waren vroeger zelfstandige gemeentes op het eiland tegen het  nog machtige Dordrecht in de negentiende eeuw. Vanaf 1871 moest de grond stap voor stap worden overgedragen aan Dordt.

De vlag is, vijftig jaar na de annexatie van Dubbeldam, mede dankzij de stichting Oud-Dubbeldam een blijvend symbool gebleven.

Wouter Kolff belooft dat de vlag van Dubbeldam over enkele dagen weer zal terugkeren in Dubbeldam, zo blijkt uit een gemeentebericht.

Aanleiding tot de vlaggeparade  is het historische feit - ook te vinden  op de Dordtse historische kalender - dat Dubbeldam een halve eeuw geleden dus onderdeel werd van de gemeente Dordrecht en verder ging als wijk 9.

Transport

Fotograaf Wim vd Pol legde het transport  van de Dubbeldamse vlag vast uit het kloppende hart van de voormalige gemeente naar het symbolisch hart van Dordrecht.

Deze bijzondere tocht werd ook in een filmreportage vastgelegd om de bijzondere geschiedenis recht te doen en Dubbeldam en Dordrecht voor het eerst samen te laten wapperen boven het centrum.

Allemaal Dordtenaren en allemaal Dubbeldammers (als je in deze wijk van de stad woont) is het slogan van de activiteiten rond vijftig jaar Dubbeldam toen en nu.

In 1970 stonden echter veel Dubbeldammers liever met de rug naar Dordrecht toe, dat als gemeente makkelijk sprak over een annexatie van buurgemeente Dubbeldam.

Kombord

Een zogeheten  kombord Dubbeldam werd na 1 juli 1970 in de sloot terug gevonden. Dat deed Dubbeldammers pijn. 

Een nieuw bord Dubbeldam (gemeente Dordrecht) bleek niet de keus te zijn van de nieuwe machthebbers.

Burgemeester mr. J.J. van der Lee kwam ook direct de sleutels van Dubbeldam halen in 1970, toen Dubbeldam niet meer zelfstandig was.

In de beeldbank van het archief is van deze actie nog een foto opgenomen. De tekst daarbij luidt: Burgemeester J.J. van der Lee in de deuropening van het raadhuis van Dubbeldam na de overdracht van de sleutel i.v.m. de annexatie van Dubbeldam door Dordrecht.

Indruk

Dubbeldammers van toen kregen sterk de indruk dat hun cultuur nauwelijks meetelde in de Dordtse geschiedenis en dat alles ook duurder werd. Enkele Dubbeldamse raadsleden gingen nog wel door in de nieuwe gemeenteraad van Dordrecht, die in juli 1970 voor de eerste keer 39 leden ging tellen omdat de  grotere gemeente dankzij Dubbeldam meer dan honderdduizend inwoners ging tellen.

Anno 2020 is er meer respect voor het eigen verhaal van Dubbeldam - eens de gemeente met 75 procent van het eiland in handen!.

In het oude raadhuis van Dubbeldam, waar de gemeenteraad op dinsdag 30 juni 1970 de slotvergadering had, is nu advocatenkantoor De Koning te vinden. Het pand ademt nog steeds grandeur uit, die ook tot uiting komt met de Dubbeldamse vlag.

De honderdste burgemeester van Dordrecht Wouter Wolff komt aan bij het raadhuis van Dubbeldam waar tot en met dinsdag 30 juni 1970 nog werd vergaderd, werd getrouwd en een Dubbeldamse baby werd ingeschreven.

* De inrichting ademt nog de stijl uit, die paste bij de gemeente van toen en de burgemeester die in 1946 tot 1970 Dubbeldam kwam dienen.De Dubbeldammers weten nog te vertellen dat hun burgervader tot 1970 zijn ambtsketen nooit aan Dordrecht heeft afgestaan.

* Advocaat Jesse Vermeerkerk (De Koning Advocaten) in de voormalige burgemeesterskamer van Dubbeldam. J.P.M. Beelaerts van Emmichoven was tot 30 juni 23.59.59 de eerste burger van Dubbeldam. Op 1 juli 19.70 om precies 00.00 uur werd mr. J.J., van der Lee de burgemeester vanuit Dordrecht ook voor de wijk Dubbeldam. Zoiets vergeten echte Dubbeldammers niet makkelijk.

* Voorbereidend werk van Wouter Kolff aan de vlaggestok, die het advocatenkantoor een bijzondere uitstraling geeft. De vlag wordt binnen gehaald.

* De vlag doorstaat de test en wordt binnen gehaald door de honderdste burgemeester van Dordrecht. Het is een ander gebaar dan een burgemeester die in 1970 de sleutels komt ophalen.

* Uiteraard wordr deze historische vlag met zorg behandeld om trots te kunnen wapperen op de top van het Stadhuis in Dordrecht

* Burgemeester Wouter Kolff probeert de mooie vlag klein te houden, zodat het transport minder opvalt Het moet even een geheim blijven tot 1 juli.

* De herinnering aan het tijdperk tot 1 juli 1970 en nu een symbool voor een prominente wijk van Dordrecht wordt door de burgemeester meegenomen Dordt draagt dus ook een Dubbeldams symbool.

* om het een verrassing te laten zijn, wordt tempo gemaakt, maar de burgemeestersauto van Dordrecht wacht....

* uiteraard krijgt de vlag van Dubbeldam een passend vervoer in de dienstauto van de eerste burger van Dordrecht met chauffeur Nico achter het stuur.

*Devlag  Dubbeldam arriveert voor de eerste keer na 1970 in het hart van Dordrecht. Een symbolisch moment dat burgemeester Wouter Kolff duidelijk maakt. Zoiets leek in 1970, door de tegenstellingen, niet mogelijk te zijn.

* om wellicht Dordtenaren niet te laten schrikken dat Dubbeldam een eigen plek heeft en bij Dordt hoort, gaat de eerste burger de trappen op.... Dubbeldam nadert dus de Dordtse top.

* Dubbeldam gaat wapperen boven Dordrecht naast Dordt (rechts). Het is een eerbewijs. Als andere wijken en buurten ook een eigen vlag zouden hebben, dat kan het mooi zijn om op gepaste momenten dit zo ook zichtbaar te maken. Allemaal Dordtenaren immers., maar een wijk zoals Dubbeldam is nergens op het eiland te vinden.....

* een voorbeeld van twee vlaggen in top! Welk deel van de stad wil Dubbeldam volgen: allemaal Dordtenaren, allemaal...... Wieldrecht en de Mijl waren tot 1857 ook nog een zelfstandige gemeente.

* vandaag 1 juli 2020: na vijftig jaar hebben Dubbeldam (eens de gemeente met het meeste land) en Dordrecht (de oudste stad van Holland vol historie) elkaar gevonden met vlaggen: deze verbinding past bij het eiland van Dordrecht anno nu

(foto's van Wim vd Pol, tekst Hans Berrevoets. Met dank aan burgemeester Wouter Kolff )Deel dit bericht met je vrienden!