donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) bezoekt de Dordwijkzone

30 juni 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Maandag 29 juni om 16:30 uur bracht Minister Van Nieuwenhuizen een bezoek aan de  klimaatadaptieve Dordwijkzone. Deze zone verbindt het Wantij via sportparken met de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

Op die manier ontstaat een stadspark, dat fungeert als een klimaatbuffer. Samen met wethouder Marco Stam en heemraad Johan van Driel liet zij zich informeren over projecten op het gebied van waterkwaliteit, hitteoverlast, klimaatadaptatie en natuur in de stad.

Omstreeks 16.30 uur arriveerde de delegatie op het Vogelplein. De minister bezocht daar het Vogelnest en ging in gesprek met buurtbewoners. Na afloop was er gelegenheid om vragen te stellen aan de minister, wethouder en/of heemraad.

Foto's: Wim van de Pol.

'Dordtse aanpak voorbeeld voor andere gemeenten'

Op maandag 29 juni bezocht minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) de Dordwijkzone in Dordrecht. De Dordwijkzone verbindt het Wantij via sportparken met de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Op die manier ontstaat een stadspark, dat fungeert als een klimaatbuffer. Begeleid door wethouder Marco Stam en heemraad Johan van Driel liet de minister zich informeren over projecten rond waterkwaliteit, hitteoverlast, sport en natuur in de stad. Het Rijk draagt financieel bij aan deze aanpak.

Het belang van groen in de stad wordt door het veranderende klimaat steeds groter. De Dordwijkzone kan als stadspark een echte klimaatbuffer worden. Het biedt mogelijkheden voor waterberging en helpt tegen hitteoverlast. Groen biedt jong en oud ontspanning. In het Overkamppark worden maatregelen genomen om de biodiversiteit te vergroten. Kortom, groen is essentieel voor een gezonde stad in alle opzichten: voor de inwoners, de natuur en om veranderingen in het klimaat op te vangen. Daarom zijn goede verbindingen met de wijken cruciaal om het stadspark goed te laten functioneren.

Voorbeeld
Minister van Nieuwenhuizen is enthousiast over de Dordtse aanpak: “De Dordwijkzone zorgt voor groen in de stad waar Dordtenaren kunnen sporten en ontspannen. Dit stadspark betekent ook dat de stad beter is voorbereid op extremer weer. Het regenwater van piekbuien kan hier gelijkmatig in de grond zakken, dat voorkomt wateroverlast. Meer groen en minder stenen gaat ook extreme hitte tegen. Een mooi voorbeeld dus voor andere gemeenten in ons land.”

Waterkraan
Waterschap Hollandse Delta lichtte het project Waterkraan toe. Hiermee wordt schoon water uit de Nieuwe Dordtse Biesbosch de stad in geleid en komt er een betere doorstroming. Dit is belangrijk voor de waterkwaliteit. Als water te lang stil staat en opwarmt, gaat de kwaliteit achteruit. Met hetere zomers is dit een probleem.

Heemraad Johan van Driel: "Als waterschap hebben we stevige ambities op het gebied van klimaatadaptatie. We bereiden ons voor op steeds (vaker) extremer weer zoals droogte en hoosbuien. Maar we kunnen het niet alleen. Het is echt een gebiedsopgave, die we samen met de gemeente en andere partners moeten oppakken. Waterkraan is daarvan een prachtig voorbeeld, waarbij we samen aan een klimaatbestendige stad werken.”

Sport
Sportparken spelen een belangrijke rol in de Dordwijkzone. Zij vormen de verbinding tussen Wantij en Nieuwe Dordtse Biesbosch. Vanuit de Sportraad wordt proactief nagedacht om de sportparken meer toegankelijk te maken voor recreatie. Zo zal er bij sportpark Reeweg, door het vrijspelen van een voetbalveld een wijkpark voor de Vogelbuurt komen. Een wijkpark zorgt voor een groene, koele ruimte voor de buurt. Een groen lint van planten en bomen maakt de verbinding tussen het Sportpark Reeweg en het Vogelplein.
 
Vogelbuurt
Het bezoek eindigde in de Vogelbuurt. Bij het Vogelnest werd de minister bijgepraat over de aanpak in deze wijk. Bij de nieuwbouw door de woningcorporatie Woonbron wordt veel rekening gehouden met klimaatverandering. Ook het sociale belang van groen kwam aan bod. De minister sprak hier met verschillende buurtbewoners over dit bijdraagt aan hun woonplezier.
 

Toekomst
Wethouder Marco Stam was blij met het bezoek van de minister. "We werken hier echt aan het park van de toekomst. Een stadspark voor iedereen. We willen groeien als stad, en daarin is ruimte voor groen en natuur cruciaal. Niet alleen voor ontspanning en recreatie, maar ook omdat we voor steeds grotere uitdagingen komen te staan door klimaatverandering. De Dordwijkzone moet meegroeien met de stad, en uiteindelijk een grote klimaatbuffer worden. Ik ben heel blij dat het Rijk daar aan bijdraagt."
 

Lees meer over:

minister dordtwijkzone
Deel dit bericht met je vrienden!