woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Open oproep kunstobject Parel op het Dak

26 juni 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Een parel op het dak dat zowel een kunstobject is als een groene werkruimte met planten en CO2 filtering? Eigenaar Ferweda-Snel van gemeentelijk monument Lange Geldersekade 1-5 te Dordrecht nodigt kunstenaars en ontwerpers uit uiterlijk 19 juli 2020 een beknopte ideeschets in te dienen. Daaruit kiest een selectiecommissie één tot vijf mensen voor het uitwerken van een betaald schetsontwerp. Cultureel ondernemer Lotti Hesper jaagt dit proces aan namens de eigenaar en in samenwerking met hoofdarchitect Emiel Visser van Stijl Architectuur.

Gemeentelijk monument op prachtlocatie
Het gemeentelijk monument ligt op een prachtlocatie aan het water in Dordrecht, aan de voet van de Grote Kerk, de kop van Voorstraat West en tegenover het brugwachtershuisje waar dichter C. Buddigh’ een tijd een werkruimte had. Iedereen die vanuit de Prinsenstraat de binnenstad in gaat komt er langs. Eigenaar Ferweda-Snel: “Op de begane grond komen mijn schoonouders te wonen en op de verdiepingen komen twee appartementen. Met een kunstwerk op het dak, een groene werkruimte, CO2 filtering en dakterras willen we de omgeving en toekomstige bewoners een parel op het dak bieden. De wat saaie zijgevel mag ook betrokken worden in het kunstwerk. Wie weet past daar wel een gedicht van C. Buddingh’?!”

Concept kunstwerk
Voor het concept voor het kunstwerk is het belangrijk dat het iets doet met de omgeving: de haven, het water, de Grote Kerk en/of historie van de plek. Daarnaast is belangrijk dat het kunstobject aansluit aan bij de plek en de architectuur. Hoofdarchitect Emiel Visser: “Wat ik belangrijk vind voor de plek is dat de stedenbouwkundige ligging van het pand, waarmee het fungeert als focuspunt/uithangbord een goede invulling krijgt met meerwaarde voor de stad. De aanvullende uitdaging bij deze opgave ligt in het bewerkstelligen van een goede balans tussen kunst en architectuur (het pand).” Bij voorkeur doet het kunstobject iets met het thema duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Het kunstobject is onderhoudsvriendelijk en alleen kunstenaars en ontwerpers uit Nederland kunnen meedoen.

Open oproep
Alle details van de open oproep staan op: https://www.lottihesper.nl/portfolio/geldersekade/. Tot en met 19 juli 2020 kunnen de ideeschetsen ingediend worden. Projectleider Lotti Hesper: “Één tot vijf kunstenaars/ontwerpers gaan een betaald schetsontwerp uitwerken. In september verwachten we die te gaan presenteren bij de Welstand- en Monumentencommissie. Streven is om begin 2021 de parel op het dak daadwerkelijk te bouwen.”

Foto’s: Lotti Hesper
 

Deel dit bericht met je vrienden!