maandag 10 augustus 2020

Alles over Dordrecht

Naamgever schaakplaats Dordrecht Peter van der Laars overleden

20 juni 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De naamgever van de Schaakplaats in Dordrecht, Peter van der Laars  (82) is deze week overleden. De schaakpromotor en erelid van schaakclub Dordrecht stond vorige week zaterdag nog in de belangstelling toen wethouder Piet Sleeking de schaakplaats op de Grote Markt in gebruik stelde.

Schaakclub Dordrecht maakt het overlijden van Peter op de volgende wijze bekend: ,,Afgelopen dinsdag heeft ons erelid Peter van der Laars zijn hoofd ten ruste gelegd, precies de dag dat zijn schaakplaats op RTV Dordrecht verscheen.

Peter heeft na een manmoedig gevecht vol positivisme de hele Dordtse Schaakwereld veel fraais nagelaten. Vooral de herinnering aan de ruim 20 jaar toernooien in de binnenstad (die hij geheel belangeloos verzorgde) en de 10 jaar in het bestuur van Schaakclub Dordrecht, waarin hij altijd zijn sociale inborst liet zien, zijn levendig. Dat hij nog op de "Peter van der Laars" schaakplaats de Waag heeft mogen staan op Hemelvaartsdag is een pure bonus. Peter is ruim 36 jaar lid geweest van Schaakclub Dordrecht. "

Daarnaast was Peter verbonden aan schaakclub De klockelaer, die vooral te volgen is op de website Tomsschaakboeken.nl Door de coronatijd zijn er alleen geen normale clubbijeenkomsten.

(eerder nieuws)

DORDRECHT - Zaterdag 13 juni 13.00 uur: De opening van schaakplaats De Waag. Enkele enthousiaste Dordtse schakers hebben het initiatief genomen voor een schaakbord in de bestrating van de Waag (na de doorgang). Zie voor het bijbehorende verhaal de tekst tussen de foto's.

Wethouder Piet Sleeking opende het nieuwe Corona-proof schaakbord met een partij tegen een jonge schaker en de partij eindigde in remise.

Peter van der Laars (1938) geëerd met eigen unieke schaakplaats
Schaakpromotor en schaakliefhebber Peter van der Laars is op een bijzondere wijze geëerd. Zijn naam is verbonden aan een nieuwe zogeheten schaakplaats in de openbare ruimte.  Tussen Grote Markt en Scheffersplein zijn 64 velden aangebracht. Wethouder Piet Sleeking sprak zaterdag van een unieke plek voor de schaaksport, na een voorbereiding van drie jaar. In eerste instantie kon worden geschaakt op het Scheffersplein, maar dat bord moest telkens worden opgeruimd. De buurt heeft nu ook aangegeven te willen zorgen voor ook hun schaakspel, dat direct ook oogt als een gezellige plek in de binnenstad.

Schaakbestuurder en -schaakpromotor Ton Slagboom vond de nieuwe locatie prachtig en de onthulling een passend onderdeel van activiteiten rond 800 jaar stad Dordrecht. Daarom mocht de wethouder de eerste officiële partij spelen tegen jeugdspeler Tobias, die ook verbonden is met stripwinkel Sjors.  In de zon keek mede-initiatiefnemer Kok Kraaijeveld goedkeurend toe, dat zijn schaakdroom nu een vaste plek heeft gekregen voor ook zijn schaakvriend Peter.

De voorzitters Cor Paans (De Willige Dame) en Arend Grootheest (Dordrecht) waren bij de plechtigheden om het belang van de schaaksport, die aan de weg timmert duidelijk te maken. Ze speelden ook even een korte partij.

Middel
Voor Peter van der Laars (geboren op 22 februari 1938)   is de schaaksport altijd een middel tot sociaal contact geweest. Hij was een echte plezierschaker, naast zijn bestuurlijk werk voor schaakclub Dordrecht.  Zo regelde hij tientallen jaren met zijn vrouw en dochter de bar in de schaakzaal in de Hans Petrischool, zodat de schaaksport ook middelen kreeg voor de ontwikkeling van de denksport.
Peter droeg dan ook de sport mee in zijn hart, naast zijn werkzaamheden voor het schildersbedrijf Peter van der Laars. Wilfred - zijn zoon - heeft die onderneming inmiddels overgenomen. Hij vertelde dat zijn vader enorm trots is met het eerbewijs van een Peter van der Laars schaakplaats, maar door zijn ernstige ziekte niet bij de onthulling aanwezig kon zijn.

Peter van der Laars heeft zijn naam tientallen jaren verbonden aan het Peter van der Laars openlucht toernooi en de schaakplaats in de openbare ruimte symboliseert dat ook. Het erelid van Dordrecht, die ook altijd trouw betrokken was bij de schaakclub De Klockelaer, is een echte Dordtse jongen.  Met de zogeheten echte Peter van der Laars lach kon hij daarover ook verhalen vertellen.

Hij werd in de binnenstad geboren en ontdekte dat hij als kleine jongen nog op een foto terecht kwam met de beroemdste verzetsheld uit de Dordtse geschiedenis, aart Alblas (1918-1944). ,,Ik kwam vaak in de buurt aan de Prinsenstraat waar aart woonde, want mijn vader had om de hoek een bedrijf", zo verklaarde Peter eens.

Zijn betrokkenheid bij het levensverhaal van Aart Alblas bleef altijd een plek houden in het hart van gevoelsmens Peter van der Laars. Toen Alblas in 2004 voor het eerst werd herdacht in het openbaar tijdens een dienst in de Wilhelminakerk, was Peter erbij. Nu wordt hij zelf herdacht met een schaakplaats. De familie maakte er een film van en die heeft hij zeker emotioneel bekeken, aldus zoon Wilfred.

Tekst: Hans Berrevoets.

Bron foto's: Wim van de Pol.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!