zaterdag 8 augustus 2020

Alles over Dordrecht

Bouwhistoricus Christine Weijs bij Studio de Witt

22 mei 2020 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Op zaterdag 23 mei ontvangt Ben Corino Bouwhistoricus Christine Weijs.

Als bouwhistoricus van gemeente Dordrecht probeert zij meer inzicht in de bouw periodes van de oude woningen in de Dordtse binnenstad te krijgen. Dordrecht, de oudste stad van Dordrecht, viert dit jaar het feit dat de stad 800 jaar geleden stadsrechten kreeg en is daarmee de oudste stad van Holland. Het Graafschap Holland waar de huidige provincies samen deel van uitmaakten. De stad is ouder dan 800 jaar en had al eerder stadsrechten, maar deze zijn niet bewaard gebleven.

Het oudst en nog bestaand pand is het Zeepaert in de Wijnstraat uit 1492. Maar of dit pand werkelijk het oudste pand van de stad is onderzoekt Christine Weijs. De voorgevels geven niet altijd het tijdsbeeld weer. Vaak werden huizen verbouwd en werden gevels naar het dan heersende stijl trend aan gepast. Met Christine Weijs gaat Ben Corino het gesprek aan over oude gevels en de werkelijk verborgen oudheid van de woningen in de Dordtse binnenstad.

In het tweede uur aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden.

Onder andere:

Ontwikkelingen en gevolgen van de coronacrisis voor onze stad en regio.
-Interview burgemeester Wouter Kolff
-Interview Karel van Hengel GGD ZHZ

Journalist Peter de Roo schreef het verhaal hoe de Dordtse clubs DFC, EBOH en Emma  in de geschiedenis gereputeerde namen zijn toen het betaald voet-bal nog niet bestond. Bij de invoering van het betaalde voetbal bleven de clubs hun eigen koers va-ren. Gevolg hiervan dat hun in het voetbal bescheiden bleef.  Hoe anders was dat misschien ge-weest als het drietal in de jaren 50 samen was opgetrokken  is het uitgangspunt van de Roo in zijn jongste boek. Wat de gemiste kansen waren daar praat Ben Corino over met Peter de Roo.

Dichter van Dienst is Stadsdichter Juno Risselaar

In uur drie de politieke gesprekken aan de Politieke Stamtafel met onder andere:

-Sluiting Sta-Pal
-Definitieve sluiting  coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht

Deel dit bericht met je vrienden!