zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordtenaar Edjo Frank brengt boek ‘Een joodse erfenis’ uit

4 mei 2020

DORDRECHT - De Dordtenaar Edjo Frank heeft een nieuw boek uitgebracht. Het heet ‘Een joodse erfenis’ en is uitgebracht bij de kleine Dordtse uitgeverij Insperience.

Edjo Frank (71) is zoon van joodse ouders. Zij overleefden de Tweede Wereldoorlog en maakten toen deel uit van het verzet.

Fictie
“Voor alle duidelijkheid: dit boek gaat niet over de holocaust of de Jodenvervolging”, vertelt Edjo over zijn nieuwe boek. “Het is puur fictie, maar wel gebaseerd op jarenlange research.” Als inspiratiebron voor het boek noemt hij de roemruchte ondergang van de Slavenburg's Bank in Rotterdam, compleet met FIOD invallen, arrestaties en zwart geld. “Ik heb de inspiratie voor dit boek enkele jaren geleden gevonden, gebaseerd op eigen ervaring, bronnenonderzoek, research en studiereizen. Na een flink aantal basis-manuscripten is dit boek het eindresultaat. Er ligt nog een manuscript, maar dit heb ik geparkeerd om eerst ‘Een joodse erfenis’ te realiseren.”

‘Een joodse erfenis’
‘Een joodse erfenis’, een giftig mengsel van geld, verleiding en intrige, is een spannende roman. Het vertelt het verhaal van de bankiersfamilie Nussbaum met hun Pan Europeesche Crediet Bank in Rotterdam. Deze Panec Bank raakt door risicovolle kredieten in zwaar weer. De Nussbaums wijken uit naar Buenos Aires in Argentinië, waar het noodlot plotseling toeslaat. Hoofdpersoon is de joodse bankier Sara Nussbaum, een sterke vrouw, bekneld tussen grote financiële verantwoordelijkheden en emoties die een weg naar buiten zoeken.

Edjo woont sinds 1976 in Dordrecht. “Vanaf september 1975 werkte ik bij de gemeente Dordrecht”, vertelt hij. “Ik was beleidsmedewerker, adviseur en later manager afdeling onderwijs, welzijn en zorg. Daarna heb ik gewerkt als zelfstandig adviseur.”

Antiracisme
Inmiddels is Edjo gepensioneerd, maar stilzitten is er niet bij. “Zowel professioneel maar ook als vrijwilliger ben ik al vele jaren actief in de stad. Vraagstukken rond antiracisme, tolerantie en antisemitisme zijn onderwerpen waarmee Dordtenaren mij kennen. Daarnaast ben ik dichter en treed regelmatig op bij bijvoorbeeld het radioprogramma Studio De Witt van RTV Dordrecht en binnenkort bij Via Cultura."

‘Een joodse erfenis’ is niet het eerste boek van Edjo.  In 2011 verscheen zijn gedichtenbundel ‘Tragedies to Remember, kleine Joodse gedichten over wanhoop en hoop’. Deze kreeg zowel in Nederland als internationaal aandacht. Engelstalige gedichten van zijn hand werden gepubliceerd in de Verenigde Staten. Gedichten in het Engels van Edjo Frank werden opgenomen in VerseWrights, op andere internationale poëziewebsites en in twee jaargangen van de Journal of Jewish Studies, The Queens College, NYC.

In 2018 publiceerde Edjo een biografie over zijn vader: ‘De drie levens van Cobie Frank – een Rotterdamse Joodse verzetsman’.

Insperience-uitgeverij
Genoemde publicaties kwamen allemaal uit bij de Insperience-uitgeverij. Deze is ontstaan tijdens de ontwikkeling van het Holocaust gedichtenproject Tragedies to remember, van Edjo Frank in 2011. “Insperience-uitgeverij is een onderdeel van Insperience-advies, waar ik als zelfstandige werkzaam was”, vertelt Edjo. “De naam is een combinatie van Inspiratie en Expertise, mijn professionele kernwaarden.  De uitgeverij is piepklein, origineel en soms dwars. Het is een voertuig om mijn eigen schrijfproducten te realiseren en af en toe de producten van bevriende en verwante anderen.

De uitgeverij publiceert niet in het buitenland. Wel zijn gedichten en gedichtenverzamelingen van mij, geschreven in het Engels, gepubliceerd in uitgaven in diverse landen en op internationale literaire websites.”

Plannen voor nieuw boek
Inmiddels heeft Edjo plannen voor een nieuw boek. “Afhankelijk van hoe ‘Een joodse erfenis’ op de Nederlandse lezersmarkt wordt ontvangen, is het de bedoeling om ook het andere manuscript voor publiceren gereed te maken. De titel van dat boek zal zijn: ‘De extremisten’. Net als ‘Een joodse erfenis’ is het fictie, een thrillerachtige roman, met als hoofdpersoon een lerares die als spion voor de Nederlandse veiligheidsdienst in een helse situatie terechtkomt.”

‘Een joodse erfenis’ is verkrijgbaar bij boekenwinkels in Nederland en België. Hij is ook te bestellen bij de Insperience-uitgeverij.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!