maandag 14 juni 2021

Alles over Dordrecht

D66: Geen coronaboetes voor samenwonende studenten of collega's

D66: Geen coronaboetes voor samenwonende studenten of collega's

4 mei 2020 (door Hans Huisman)

D66 wil dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten of collega's die onder één dak leven. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten flinke bekeuringen. “Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten,” zo luidt de oproep van de D66-fractievoorzitters uit 35 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder de Drechtstedengemeenten: Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht, alsook Rotterdam, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Leiden, Alphen aan de Rijn, Westland en Schiedam en de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

De standaard noodverordening gaat uit van huishoudens die alleen bestaan uit ouders en (klein)kinderen. Vijf Leidse studenten kregen een boete van 400 euro per persoon, omdat ze samen op hun balkon zaten. Studenten vallen niet onder de definitie van een gezamenlijk huishouden, waardoor ze strafbaar waren in hun eigen huis. Dit lot kan ook samenwonende broers en zussen treffen, collega's die in één huis wonen (waaronder arbeidsmigranten) of gescheiden partners die nog wel onder één dak leven.

Eén adres, één huishouden
De oplossing ligt volgens de D66-fracties binnen handbereik, door dit in de eerstvolgende noodverordening te veranderen. Als de definitie gaat luiden dat iedereen die duurzaam op hetzelfde adres woont een gezamenlijk huishouden vormt, is het probleem uit de wereld. "Dat voorkomt onnodig boetes en een hoop frustratie, en zorgt voor duidelijkheid en regelgeving die geen leefvormen uitsluit,"  aldus de fracties.

Schrijf geen boetes
De D66-fracties in de Drechtsteden willen voor het vervolg van de coronacrisis voorkomen dat dit soort boetes worden uitgedeeld. “Inwoners die in de huidige regels strafbaar zijn in hun eigen huis, wonen vaak klein en delen soms hun keuken, badkamer of zelfs de woonkamer. Ze hebben niet de luxe om altijd 1,5 meter afstand te houden. Ze kunnen elkaar simpelweg niet ontwijken.”
De ondertekenende D66-fracties hopen dat lokale colleges tot die tijd op een redelijke manier de regels handhaven, zoals in de praktijk soms al gebeurt.

Deel dit bericht met je vrienden!