zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Dubbeldam brengt ook eerbewijs bij de 26 eregraven aan de Zuidendijk

2 mei 2020

DORDRECHT -  In Dubbeldam zal op 4 mei ook geen dodenherdenking zijn. In stilte zullen de komende dagen bij alle eregraven achteraan de begraafplaats aan de Zuidendijk bloemen worden gelegd.

Het gaat nog om 26 eregraven. De meeste militairen zijn gesneuveld op de eerste dag van de tweede wereldoorlog (10 mei 1940).

De Dubbeldamse Oranje vereniging laat in een verklaring weten de graven beslist niet te zullemn vergeten:

Dodenherdenking op Dubbeldam

Sinds 1940 worden de gesneuvelde soldaten en burgers herdacht op de algemene begraafplaats aan de Zuidendijk te Dubbeldam. Dit jaar kan de traditionele herdenking helaas niet plaatsvinden i.v.m. coronacrisis.


Deze herdenking wordt traditioneel georganiseerd door de sinds 1936 bestaande Dubbeldamse Oranje Vereniging. De vereniging heeft vanaf het begin de herdenking georganiseerd. Oók na het opheffen van de Dubbeldam als zelfstandige gemeente.

Na de oorlog zijn diverse soldaten herbegraven op ereveld Loenen en de Grebbeberg. Tot op de dag van vandaag rusten hier 26 soldaten en liggen hier ook diverse burgerslachtoffers zoals de12 jarige Dirk Anthonie Goud en een gefusilleerd lid van het verzet.


Sinds enkele jaren is de Oranje Vereniging ook verantwoordelijk voor de herdenking bij het monument van het 28e Regiment Infanterie. Na het overlijden van de laatste oudstrijders werd de vereniging gevraagd om ook aandacht te besteden aan dit monument aan het begin van de Dubbeldamse begraafplaats.


Dit monument is zeker een uniek monument in Nederland. Omdat het al op 18 juni 1940 werd onthuld, is gebleken dat dit het oudste oorlogsmonument van Nederland is. Bij de onthulling stonden er nog geen namen op. De laatste namen werden pas in de jaren ‘80 van de vorige eeuw toegevoegd.
 
De vereniging zal de herdenking dit jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan. In alle stilte zullen dit jaar alle graven voorzien worden van bloemen, zullen er bloemstukken gelegd worden en zal de hele dag de vlag halfstok hangen.


De begraafplaats is de hele dag geopend voor belangstellenden die zelf langs de graven willen lopen en of een bloem willen leggen. De vereniging hoopt volgend jaar weer de altijd druk bezochte herdenking te kunnen organiseren.

Ronald Verburg
Dubbeldamse Oranje Vereniging

Lees meer over:

dubbeldam eregraven
Deel dit bericht met je vrienden!