donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Burgerij brengt extra bloemen bij de eregraven op de Essenhof in Dordrecht

2 mei 2020

DORDRECHT -   Vannuit de burgerij van Dordrecht zijn zaterdag bij twaalf eregraven op de Essenhof nieuwe bloemen gelegd om eer te bewijzen. Dat kon in vaasjes of voor de graven.

Vrijdag 1 mei was er een besloten plechtigheid bij de eregraven en werd bij de 94 graven een witte of rode roos geplaatst. De herdenking, die een kwartier duurde, begon bij het graaf van de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat (1911-1941).

Het Platform voor Dordtse kerken nam hiervoor de verantwoordelijkheid. Ook in vaasjes bij het Indie-monument op de Essenof en bij de 26 eregraven in Dubbeldam werd eer betoond met een witte of rode roos.

Elders in  Nederland zijn naast de aangekondigde herdenking op 4 mei rond 8 uur ook kleine, vaak besloten bijeenkomsten rond eregraven. Hierbij wordt uitgeggaan van de beperkingen die in de richtlijnen staan om het corona virus te beteugelen.

Traditioneel is vanaf 1946 een plechtigheid op de eerste zondag van mei op de Essenhof. Deze bijeenkomst is afgelast en daarom kwam er een besloten bijeenkomst, die later wel via een artikel in AD De Dordtenaar, met een reportage op RTV Dordrecht en op Dordrecht.net bekend werd gemaakt.

Op zondag 3 mei zijn er geen activiteiten op de Essenhof om te herdenken.

Maandagavond is er de gebruikelijke dodenherdenking bij het Sumatraplein. Om iedereen te stimuleren thuis te blijven, zal RTV Dordrecht de plechtigheid vanaf half acht tot tegen half negen uitzenden. Dat gebeurt live aldus een bericht op de website van de omroep.

Lees meer over:

bloemen eregaven
Deel dit bericht met je vrienden!