dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Heel Holland Exposeert Thuis

7 april 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vanaf vrijdag 10 april publiceert het Nationaal Onderwijsmuseum een hele bijzondere online workshop: ‘Heel Holland Exposeert Thuis!’ In vier video’s worden kinderen (en families) uitgedaagd thuis een expositie te maken. Precies zoals dat in een echt museum gebeurt, maar dan nét even anders.

Heel Holland Exposeert
De online cursus is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe je een tentoonstelling maakt. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal achter de schermen in een museum voordat de tentoonstelling te zien is? In vier afleveringen leert de kijker verzamelen, een catalogus maken, een tentoonstelling bouwen en reclame te maken voor de tentoonstelling. De cursus is een echte familie-cursus; iedereen kan meedoen. Bovendien zijn alle materialen thuis aanwezig of via de site van het Onderwijsmuseum te downloaden.

‘Thuis-variant’
Bedenker en presentator van de cursus is Stefan Vogels, educator bij het Nationaal Onderwijsmuseum. ‘Deze cursus is gebaseerd op ‘Heel Holland Exposeert’, één van onze meest populaire educatieve programma’s. Bezoekers leren met objecten uit het museum zelf een tentoonstelling te maken,’ vertelt hij enthousiast. ‘Nu iedereen thuiszit, heb ik deze cursus een draai gegeven en er een ‘thuis-variant’ op gemaakt. In vier filmpjes leg ik uit hoe je met objecten uit je eigen huis een expositie kunt maken.’

Deel je eigen tentoonstelling!
In het originele programma ‘Heel Holland Exposeert’ is ook sprake van een wedstrijdelement door kinderen in teams tegen elkaar te laten strijden. ‘Dat element valt nu natuurlijk weg,’ vervolgt Vogels. ‘Maar we vervangen dat door deelnemers hun tentoonstelling te laten filmen. De mooiste tentoonstellingen gaan we delen op onze Facebookpagina.’

Waar, wanneer?
Meedoen? Dat kan! Hou de Facebookpagina en de website van het Nationaal Onderwijsmuseum (www.onderwijsmuseum.nl) in de gaten: op vrijdag 10 april verschijnt de eerste workshop. De overige drie afleveringen worden in de drie dagen daarna gepubliceerd.

Lees meer over:

onderwijs museum exposeren
Deel dit bericht met je vrienden!