donderdag 6 augustus 2020

Alles over Dordrecht

Stadsbeiaardier BOUDEWIJN ZWART begint zaterdag met verzoekprogramma

25 maart 2020

DORDRECHT - Elke zaterdag vanaf half drie gaat stadsbeiaardier BOUDEWIJN ZWART verzoeknummers spelen vanuit de toren van de Grote kerk in Dordrecht.

In AD De Dordtenaar vertelt hij vandaag te gaan spelen onder het thema 'Troost en Bemoediging',
Mensen kunnen mij mailen op: boudewijnzwart@gmail.com

Boudewijn vraagt wel om de nummers vrijdag voor half zeven door te geven in verband met zijn voorbereiding.

De beiaard moet in conditie blijven en daarom moeten de klokken in beweging blijven. Dordt heeft een beiaardcultuur, die een internationale faam heeft.

(wikipedia)

Levensloop

Boudewijn Zwart stamt uit een organistenfamilie. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano (hoofdvak) aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam (de voorloper van het Conservatorium van Amsterdam). In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd "Koningin Fabiola" in Mechelen (België).

Samen met Henry Groen (1957) vormde Zwart jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Hij is stadsbeiaardier van Dordrecht (Grote Kerk), Ede (Oude Kerk), Gouda (St. Janstoren), Amsterdam (Westertoren, Zuidertoren, en de Oude Kerk), Bergambacht (St. Laurentiustoren), Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Hij heeft verschillende composities op zijn naam staan. Hij is president van de internationale beiaardiersvereniging Eurocarillon.

Naast het bespelen van de vaste carillons in kerktorens heeft Boudewijn Zwart een mobiel carillon ontwikkeld waarmee overal concerten gegeven kunnen worden, zowel in de open lucht als binnen. Dit carillon telt vijftig bronzen klokken. Onder de titel "Bell Moods" geeft hij concerten met zowel klassieke muziek, als jazz en volksmuziek. Daarnaast treedt hij op met verschillende kinderprogramma's en familievoorstellingen.

Boudewijn Zwart is een van de oprichters van het Oude Haven Concert dat sinds 1998 jaarlijks op de eerste zaterdag van september plaatsvindt in Schoonhoven. Sinds 2002 heeft Zwart ook de leiding van het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht, een private hogere beroepsopleiding voor beiaardiers.
Discografie

    Boudewijn Zwart live at the 'Westertoren
    Euro Carillon (samen met anderen)
    Bachs Luitsuites voor carillon (samen met Henry Groen)
    Beiaarden van de Veluwe (samen met Freek Bakker en Henry Groen)
    Zeewolde Musiceert
    Torenmuziek Dordrecht (acht cd's - o.a. samen met Henry Groen)

Externe link

    Boudewijn Zwart,

Deel dit bericht met je vrienden!